Введення президентом санкцій проти каналів Медведчука має мотив державних ревнощів, – Віталій Портников

Журналіст Віталій Портников заявив, що санкції проти телеканалів 112 Україна, NewsOne та ZIK “мають мотив державних ревнощів”.

Про це він заявив в ефірі програми “Вердикт із Сергієм Руденком” на Еспресо.TV.

“У мене немає чіткого пояснення мотивів Володимира Зеленського (президента України – ред.). Тому що досить просто було б сказати, що Володимир Зеленський вирішив боротися з пропагандою антиукраїнською, і от тому було запроваджено ці санкції. Я готовий погодитися навіть з тим, що таке пояснення має право на існування. Але поруч з цим поясненням є ще кілька таких важливих пояснень”, – сказав Портников.

Він зазначив, що перше з цих пояснень пов’язане з тим, яким чином Володимир Зеленський може реагувати на те, що відбувається з падінням його рейтингу.

“Тому що ми розуміємо, що зараз йде стрімке падіння рейтингу Зеленського за рахунок цієї частини проросійського електорату, яка переходить до ОПЗЖ. Точніше навіть сказати, повертається до ОПЗЖ. І в оточенні Володимира Зеленського могли вирішити, якщо обмежать діяльність телеканалів Медведчука (Вікторо Медведчука – нардепа – ред.), які гостро виступають проти Зеленського, тоді, можуть обмежити падіння цього рейтингу”, – повідомив журналіст.

Іншим мотивом, Портников вважає, “мотив державних ревнощів”.

“Коли Зеленський став президентом України, він вважав, що саме він має бути головним перемовником із Володимиром Путіним (президентом РФ- ред.). Більше того, він та людина, яка може пояснити щось Володимиру Путіну. Він та людина, що може домовитись про щось з Володимиром Путіним”, – зазначив він.

За словами журналіста, Зеленський зіштовхнувся з моделлю перемовин, яку мали і його попередники.

“Коли він зіштовхнувся із цією старою моделлю, з якою могли зіштовхнутися всі інші президенти України – і Леонід Кучма, і Віктор Янукович, і Петро Порошенко. Що Володимир Путін бажає розмовляти про українські справи з Медведчуком. Що йому все рівно, хто є президентом України. Його конфідент – це Медведчук”, – сказав Портников.

Так чи інакше кожен з президентів України “умовно кажучи, приймав ці правила гри, але намагався обмежити вплив Медведчука”, вважає журналіст.

“Кожен по своєму. Кучма за рахунок своїх можливостей і своїх зв’язків із сім’єю Бориса Єльцина. Янукович за рахунок своїх якихось, я б сказав, капітулянтських кроків стосовно Росії. Він хотів бути більшим Медведчуком, ніж сам Медведчук. Порошенко, тому що він включав Медведчука на прохання навіть не тільки Путіна, а на прохання Федерального канцлера Ангели Меркель, у тканину переговорного процесу. І, так би мовити, використовував зв’язки Медведчука, щоб забезпечити хоча б обмін українських заручників”, – зауважив він.

Портников наголосив, що Зеленський вирішив, не бувши політиком, що він “може спокійно викинути Медведчука з переговорного процесу і Путін зрозуміє, що треба розмовляти з ним, із Зеленським. Путін цього не зрозумів”.

“Більше того, Путін пішов абсолютно протилежним шляхом, він побачив на скільки Зеленський залежить від звільнення українських громадян і вирішив продемонструвати, що все одно головною постаттю в обмінах є ніякий не Зеленський і навіть не Офіс Зеленського (ОПУ – ред.), і навіть не українська делегація в ТКГ, а Медведчук. Знову ж таки, це могло бути ударом і по політичним розрахункам Зеленського, і по самолюбству Зеленського. І це може бути така дія у відповідь українського президента, що треба розмовляти зі мною”, – додав журналіст.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини