Велике будівництво Малого Карпатського кола: подробиці масштабного перетворення доріг

Проєкт «Мале Карпатське коло» у межах програми Президента України «Велике будівництво» з’єднає безпечними та комфортними дорогами європейського рівня три області Західного регіону. Третину робіт у межах масштабного перетворення планують здійснити вже впродовж цього року.

Про це йшлось на конференції «Мале Карпатське коло: на шляху до державного інвестиційного проєкту», яка у ці дні триває у Славському.

“Перші роботи з капітального ремонту доріг у Карпатах стартували ще минулого року. У 2021 дорожні роботи у регіоні плануємо продовжувати – як на дорогах міжнародного, так і територіального значення. Зокрема, де це можливо, будемо розширювати дороги до І категорії. Зі свого боку ми забезпечимо повну підтримку цього проєкту. І я думаю, що за 1-2 роки ми побачимо перші практичні результати спільної роботи Укравтодору, ОДА та інвесторів” – розповідає Олександр Кубраков, Голова Укравтодору.


Проєкт значно прискорить розвиток туризму та економіки Карпат. «2020 рік засвідчив, що Президент опікується саме інфраструктурою – це одне з найважливіших питань для нас. Саме тому ми сьогодні тут, аби показати, що дійсно проєкт «Мале Карпатське коло» буде реалізовано не за 5, 7 або 10 років, а що це відбудеться за 2-3 роки. Ми зацікавлені у тому, аби тут були інвестори, які будуватимуть гірськолижні курорти, готелі, ресторани та іншу інфраструктуру. Тому прискорюємо реалізацію та шукаємо додаткове фінансування», – зазначив Кирило Тимошенко, заступник Керівника Офісу Президента України.

За словами Олега Берези, керівника Служби автомобільних доріг Львівської області, загалом на Львівщині планується відремонтувати 75,5 км доріг та відновити 37 мостових переходів. Зокрема, на М-06 Київ-Чоп – 51,5 км та Т-14-24 Сколе-Славське – 24 км

Проєкт «Мале Карпатське коло» у межах Львівщини включає 15 об’єктів на дорогах державного значення, а загальна вартість будівництва – близько 2,7 млрд грн.


Впродовж 2021 року заплановано здійснити реконструкцію майже 25 км доріг на різних ділянках та 19 мостів. Зокрема, ремонтуватимуть дороги Славське – Вигода, Славське – Хащованя, Хітар – Тухля, Бориня – Мохнате та Бориня – Боберка. Окрім цього, на автодорозі М-06 Київ-Чоп заплановано влаштувати дві нові кільцеві розв’язки. На усіх автошляхах буде облаштовано освітлення та велодоріжки.

Зараз триває узгодження проєктної документації та інженерні роботи. «Уже з травня ми готові розпочати будівельні роботи на об’єктах проєкту. Відремонтовані та збудовані нові дороги значно підвищать інвестиційну привабливість гірського регіону. Водночас мова йде і про зовсім новий рівень безпеки та комфорту на дорогах наших Карпат», – каже Олег Береза.


Нагадаємо, у межах підпроєкту «Великого будівництва» під назвою «Мале Карпатське коло» заплановано здійснити ремонт 248,9 км автошляхів державного значення, котрі ведуть до туристичних локацій. Мова йде про ділянки 6 доріг, котрі пролягають через центральну частину Карпат у Львівській, Івано-Франківській та Закарпатській областях:
– М-06 Київ – Чоп – 51,5 км;
– Р-21 Долина – Хуст – 128,8 км;
– Т-07-18 Нижні Ворота – Воловець – Міжгір’я – 44,6 км;
– Т-14-24 Сколе – Славське – 24 км.
У 2020 році відновлено 67,8 км. Також виготовлено проєктно-кошторисну документацію на об’єкти, котрі будуть відремонтовані у наступні роки та оголошено державні закупівлі на роботи.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини