«Жінка в брюках у храмі» – священник розкритикував поширену в українських церквах догму

Ієреєві Ігореві Яворському з ПЦУ на Полтавщині зробили зауваження за те, що повінчав жінку в штанах замість сукні чи спідниці.

Про це він написав у Facebook, – повідомляє Про Львів.

Священник розповів, що часто у церкві зустрічає побожних християнок у хустках та довгих спідницях, однак вони з легкістю ocyджують інших. Таких християн ієрей називає людьми «з фapисeської закваски».

Ієрей стверджує – забopoна для жінок на носіння штанів існує тільки у церквах на території країн Радянського Союзу.

“РОЗДУМИ НА АКТУАЛЬНУ ТЕМУ.

ЖІНКА В БРЮКАХ У ХРАМІ.

Недавно одна людина написала мені про те, чому я повінчав жінку у брюках. Я хотів дати відповідь їй у приватному повідомленні, але вирішив написати на загал.

Отже, давайте разом з вами розберемося у цій темі..

Перше.

Ніякі правила Православної Церкви не говорять про забopoну жінкам носити брюки. Дійсно, забopoна носіння одягу протилежної статі існувала у Старому Завіті. «На жінці не повинно бути чоловічого одягу, і чоловік не повинен вдягатися в жіноче вбрання, бо мepзeнний перед Господом Богом твоїм усякий, що робить це» (Втор. 22: 5). Але ж тоді, у часи Старого завіту ніяких брюк не було, як не було їх ні в часи Нового Завіту, ні навіть у середні віки. Брюки з’явилися на чоловіках лише у XIX столітті. А в ХХ столітті з’явилися жіночі брюки. Вони спроектовані, скроєні і пошиті спеціально для жінок, і в шістдесятих роках остаточно стають жіночим одягом.

Друге.

«Церковна традиція» неприйняття жіночих брюк та обов’язкового носіння хусточки існує ТІЛЬКИ в церквах на території колишнього Радянського Союзу. У Православних Церквах інших країн світу про неї нічого не знають.

Третє.

Навіть у історії Православної Церкви були випадки, коли жінки носили справжній чоловічий одяг. Наприклад, свята блаженна Ксенія Петербурзька, або Досифея з Китаєвої пустині, яка, носивши чоловіче вбрання, прагнула чернечого подвигу. І Церква їх не лише не зacyдилa, але й канонізувала до лику святих. Бо найголовніше – це ДУХОВНИЙ ЗМІСТ ЛЮДИНИ, а не одяг.

Четверте.

Це особисте. Пара, яка того дня вінчалася, – це люди зовсім невеликих статків. Всі свої мізерні доходи вони намагаються витрачати на діток, аби ті не відчували себе обділеними. Коли Маша прийшла до церкви у білій кофтинці і в білих, легеньких (!!!) брюках у таку холодну погоду, я подумав: «Це напевно її єдине святкове вбрання». У них були металеві (не золоті) обручки, а вишитий рушник їм подарувала наша церква. Але я всього цього не помічав. Я бачив лише її душу – чисту і світлу. Я бачив їх прагнення до Бога, до покаяння, до молитви. І для мене зовсім не важливо, який одяг був у цієї щирої душі. Так само і для Бога головне – душа людини.

П’яте. Не засуджуй.

Нікому з нас не дано право зacyджyвaти іншу людину за що б там не було. Пам’ятаєте, у Євангелії: «Чому дивишся на скалку в оці твого брата, колоди ж у власнім оці не відчуваєш. І як можеш сказати братові твоєму: Дай, брате, вийму скалку, що в твоїм оці, – ти, що не бачиш колоди, що у твоїм оці? Лицeмipe, вийми перше колоду з ока свого, і тоді побачиш, як вийняти скалку з ока брата твого. (Єв.від Луки 6:42-43).

І шосте. Важливе.

Нажаль, ми часто зустрічаємо у наш час людей так званої фapиceйської закваски. З виду – християнка у довгій спідниці, хустці, десять разів перехреститься, вистоїть службу, десять разів дасть пораду іншим, як правильно свічку поставити, зayвaження зробить тому, хто без хустки зайде… І разом з тим двадцять разів осудить когось.

Ті, хто прагне мати перед людьми вигляд вірного, а в душі не є ним, повинні пам’ятати, що вірним треба бути «… не перед людьми, а перед Отцем своїм, Який в тайні» (Мф. 6:
18). Прагнути до того, щоб виглядати вірним – це і є фapиceйство, від закваски якого застерігає Христос (Мф. 16: 6). І суперечка про брюки, хусточки, помади, зачіски та інші нічого не значущі речі може просто нaшкoдити людині, яка прийшла до Церкви, щоб дійсно шукати Бога, щоб не просто ВИГЛЯДАТИ ХРИСТИЯНИНОМ, А НАСПРАВДІ БУТИ НИМ.

Ієрей Ігор Яворський”

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини