Іронія долі: Кернес помер в день народження українського мовознавця Шевельова, якого він називав фашистом та зрадником

Іронією долі можна вважати те, що міський голова Харкова Геннадій Кернес помер у день народження того, кого ненавидів і називав фашистом та зрадником.

Цю промовисту деталь зауважили українці у соцмережах, – повідомляє Про Львів.

Всесвітньовідомий український мовознавець Юрій Шевельов народився у Харкові. За його наукову діяльність харків’яни увіковічнили пам‘ять про свого земляка у меморіальній таблиці. Однак у 2013 році таблицю розбили люди, які назвалися комунальниками. Кернес тоді відхрестився від акту вандалізму.

Згодом у дискусіях з українськими науковцями та громадськими діячами він назвав Шевельова посібником фашистів, зрадником та боягузом.

Довідка:

Юрій Володимирович Шевельов — українсько-американський славіст-мовознавець німецького походженння; історик української літератури, літературний і театральний критик, активний учасник наукового та культурного життя української еміґрації.

Почесний доктор Альбертського, Лундського, Харківського університетів та Національного університету «Києво-Могилянська академія». Головний редактор журналу «Сучасність» (1978—1981).

Автор низки фундаментальних мовознавчих праць: «Нарис сучасної української мови» (1951), «Передісторія слов’янської мови: історична фонологія загальнослов’янської мови» (1965), «Історична фонологія української мови» (1979).

Автор науково обґрунтованої періодизації хронології історії української мови, яку на сьогодні підтримує більшість українських мовознавців.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини