Сила нескореного кохання Прута та Жонки: магічна легенда про Яремче

Яремче не перестає дивувати як новачків, так і досвідчених туристів. Адже тут практично кожне відоме місце овіяне стародавніми легендами та вражає чудовою енергетикою.

Ми публікуємо легенду про могутнє кохання сина Королеви гір Говерли – Прута та вродливої дівчини Жонки.

У величної Королеви гір Говерли був єдиний син Прут – молодий, енергійний легінь, який понад усе на світі любив мандрувати неосяжними просторами Карпат.

Якось, прогулюючись однією мальовничою місциною в долині гір, парубок побачив надзвичайно вродливу дівчину, яку звали Жонка. Тендітна красуня настільки полонила серце Прута, що той не мислив свого подальшого життя без неї. Та й дівчина не змогла залишитися байдужою до хлопця.

Молоді закохані вирішили ніколи не розлучатися, і, як годиться, прийшли до батьків, щоб сповістити про своє щастя та попросити їхнього благословення. На жаль, родичі не зрозуміли сильних почуттів дітей і відмовили їм, сказавши тверде «Ні!». А сувора матір Жонки – Маковиця – заборонила доньці навіть бачитися з коханим Прутом.

Нещасна дівчина не послухала волі матері і втекла до того, за ким так тяжко тужило її серденько. Дізнавшись про вчинок своєї кровинки, розгнівана Маковиця вирішила провчити Жонку за непослух і … прокляла її, перетворивши в річку.

Не в силі стерпіти життя без своєї коханої, Прут день і ніч тільки те й робив, що шукав Жонку. У страшному розпачі парубок прийшов до славних братів дівчини – Багрівця та Явірника – сподіваючись, що вони допоможуть відшукати втрачене кохання. Співчуваючи Пруту, юнаки розповіли йому про жахливий вчинок злої матері  й що тепер їхня сестра Жонка приречена вічно проливати рікою гіркі Дівочі сльози подалі від людських очей.

Маковиця, звісно, дізналася про вчинок своїх синів і дуже розлютилася. В гніві жінка обернула дітей в гори, щоб вони ніколи більше не промовили й слова, а потім поставила їх на варті непокірної Жонки.

Довго блукав лісами й долами Прут у пошуках коханої. З кожною хвилиною розлуки в його серці міцніла впевненість, що коли вдасться віднайти дівчину, він зробить все для того, щоб не розлучатися з нею більше ніколи.

Нарешті хлопцю поталанило і він натрапив на те місце, куди Маковиця сховала його Жонку. Юнак довго стояв і вдивлявся в її води, а тоді вийшов на скелю, яка височіла неподалік, і каменем саганув вниз. На місці, де навіки об’єдналися два закохані серця, утворився могутній водоспад Пробій як символ нескореного кохання.

Й до цього часу закохані з усього світу, приїжджаючи в Яремче, обов’язково приходять на цю місцину, щоб віддати свою шану найсильнішому у світі почуттю.

За матеріалами westnews

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини