Завтра починається Різдвяний піст: що можна їсти і чого не можна робити

Кількість днів Різдвяного посту, а саме 40, відповідає кількості днів говіння Ісуса Христа у пустелі, перед початком Його трирічних проповідей.

Різдвяний піст традиційно починається 28 листопада і триває 40 днів. Згідно з православним календарем, закінчується Різдвяний піст великим двунадесятим святом Різдва Христового, або у Святвечір — 6 січня. Саме тому його ще називають піст перед Різдвом.

Також Різдвяний піст ще називають Пилипів піст, або ж Апостолів піст. Назва пов’язана з тим, що заговіння (підготовка до посту) 27 листопада припадає на день святого апостола Пилипа — одного з 12 учнів Ісуса Христа, передає ТСН.

Кількість днів Різдвяного посту, а саме 40, відповідає кількості днів говіння Ісуса Христа у пустелі, перед початком Його трирічних проповідей. Саме стільки постували і пророк Мойсей, і пророк Ілля перед важливими подіями у їхньому житті.

Сенс Різдвяного посту — це підготування душі й тіла до зустрічі великого свята, Різдва Христового.

Мета Різдвяного посту, як і будь-якого іншого тривалого посту — нагадати собі, що ми — християни. А справжній християнин повинен утримуватися від крайнощів, егоїзму, ліні та інших пристрастей, що забруднюють нашу душу. Тримаючи наше тіло у пості, ми вчимося свої бажання підпорядковувати розуму, волі, а врешті, звісно, Богу.

Історія виникнення Різдвяного посту сягає у глибину століть. Він — один із найдавніших. Перша згадка про Пилипів піст відома з IV століття від Різдва Христового, у споминах проповідника Амвросія Медіоланського.  Тоді піст тривав лише тиждень і вважався жертвою й подякою Господу Богу за плоди, зібрані влітку та восени.

А ось із ХІІ століття, за новими правилами, Різдвяний (Пилипів) піст триває вже 40 днів. Відтоді й донині він починається з 28 листопада і закінчується 6 січня на Святвечір.

 Їжа у Різдвяний піст: що можна їсти і чого не можна їсти

Різдвяний піст не такий суворий, як Великий. Єдине суворе правило, згідно з церковним уставом (Типиконом), це утримання від м’яса, молочних продуктів та яєць.

Меню Різдвяного посту за Типиконом розподіляється по дням тижня.

Календар, згідно з монастирським уставом, такий:

Вівторок, четвер, суботу та неділю можна їсти пісні страви з рослинною олією.

Понеділок, середа та п’ятниця — пісні страви без рослинної олії (або сухоїдіння).

Субота та неділя (а також у святкові дні — 4 грудня) — можна додавати рибу та вино.

Новорічний стіл теж готується відповідно до календаря посту. Замість м’ясних страв можна приготувати страви з соєвих продуктів, а у каші чи картоплю додати свіжі овочі, листя салату й домашні смачні соління.

До того ж Типикон встановлений для монастирів та ченців. Дотримуватися суворих правил для мирян не завжди корисно, а часто — ще й шкідливо.

Раціон харчування для мирян найкраще всього доможе визначити ваш духовний наставник (духівник), який знає вас і стан вашого здоров’я. Тому напередодні Різдвяного посту важливо підійти до  свого духовного наставника (духівника) і взяти благословення. Він порадить і допоможе визначити міру суворості дотримання Різдвяного посту. Особливе це важливо зараз, коли існує загроза коронавірусу й організм не повинен виснажуватися через відсутність необхідних йому продуктів харчування.

Як треба поводитися у Різдвяний піст: чого не можна робити

Особливості цього посту — у дотриманні внутрішнього спокою і миру, частих молитвах, відвідуванні храму (за можливості), виконанні заповідей.

Треба уникати крайнощів, аби не впасти у марнославство чи фанатизм.

Не можна засуджувати інших за те, що вони не дотримуються посту, чи дотримуються не так, як ви чули або знаєте.

Взагалі уникайте порівнянь себе з іншими. Ви — унікальні для Господа, і вас чи будь-яку іншу людину не можна порівнювати ні з ким іншим.

Вдало проведений піст — це відчуття внутрішнього спокою і миру у Господі.

Чи можна хрестити дитину у Різдвяний піст

Виконувати таїнства хрещення, вінчання у період постів за церковними канонами не можна. Тобто до Різдва хрестити дитину не благословляється.

Але після Різдвяного посту відбувається велике свято Хрещення Господнього (19 січня). Дочекатися його та охрестити дитину (або невіруючу людину) на свято Водохреща — велике благословення.

Звісно, є різні життєві обставини. Наприклад, коли дитина або доросла людина дуже хворі й стан їхнього здоров’я під великою загрозою, тоді можна звернутися до священника, пояснити ситуацію і попросити благословення (дати церковний дозвіл). Тільки він може дати цей дозвіл, бо несе особисту відповідальність за кожну хрещену (вінчану) душу перед Господом Богом.

 Як святкувати день народження у Різдвяний піст

Святкувати дні народження у піст  треба без перебільшень, шуму та надмірностей.

Найкраща поведінка у день народження у період Різдвяного посту — це зранку піти до храму, написати записочку, помолитися на богослужінні та перед іконою вашого ангела-охоронця та вашого небесного святого, на честь кого вас назвали (чиє ім’я ви носите).

Вдень (або ввечері) спокійно посидіти за столом у колі рідних та друзів, дякуючі Господу і батькам за своє життя.

Страви столу у день народження на Різдвяний піст краще робити без м’ясних та молочних продуктів, а також без яєць. Не можна вживати надмірну кількість алкоголю.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини