“Наче сильне похмілля”: учасники випробовуваннь вакцини проти коронавірусу розповіли про побічні ефекти

Після другого уколу стало гірше.

Волонтери, на яких випробовували вакцини проти коронавірусу, описують побічні ефекти від уколи. Це схоже на сильне похмілля.

Про це передає Mirror.

45-річна Керрі, учасниця випробування вакцини Pfizer проти COVID-19, розповіла, що страждала від головного болю, лихоманки та ломоті в тілі, а побічні ефекти були більш серйозними після другого уколу.

За її словами, після першого уколу вона почувалась, як після уколу від грипу. А інший участник випробуваннь – Глен Дешилдс – порівняв побічні ефекти із “сильним похміллям”.

волонтер

Керрі заявила, що реєстрація на випробування була для неї “громадянським обов’язком”. Жінка заявила, що позитивні новини про ефективність вакцини залишили у неї почуття гордості. “Так багато людей, які пережили це і постраждали.  Думка про те, що ми можемо зробити щось, щоб зупинити людей від цього, не втратити членів сім’ї, що ми можемо позбутися цього і повернутися до звичайного життя – це для мене рушійний фактор.

Керрі, яка працює у видавничій справі, отримала свій перший знімок ще у вересні, а другий – минулого місяця. Випробування було подвійним і “сліпим”: учасники не знають, отримують вони вакцину чи плацебо. Але Керрі вважає, що отримала перше.

Ще один волонтер – 44-річний Пан Дешилдс – сказав, що згодом призначив тест на антитіла через свого лікаря, і він повернувся позитивним, тому він був впевнений, що не отримував плацебо.

волонтер

За його словами, власна імунна реакція зробила його впевненим у вакцині, проте він був “дуже радий” новині про те, що вакцина Pfizer та BioNTech більш, ніж на 90 відсотків ефективно запобігала зараженню під час масштабних клінічних випробувань.

Понад 43 500 людей у шести країнах взяли участь у випробуванні третього етапу, проведеному фармацевтичним гігантом та його партнером BioNTech.

Інший учасник – Брайан – сказав, що був гордим, почувши новини, але додав, що участь у дослідженні – це “найменше, що міг зробити, щоб допомогти”, оскільки багато людей без потреби страждають від віруса в Америці.

Брайан вважає, що йому дали плацебо – він не відчув імунної відповіді, і, отримавши два уколи, незабаром заразився COVID-19 від дочки. Він також заявив, що спостерігаючи за “невдоволеною” реакцією президента США Дональда Трампа на пандемію, він засмутився.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини