«Часто мені пишуть, що самі собі призначили КТ легень…» – лікарка пояснила, в яких випадках КТ є смертельно небезпечним

Лікарка Наталія Шоробура зазначає, що українці все частіше самі собі «назначають» комп’ютерну томографію легень – про всяк випадок.

Медик зазначає, що без спеціальних медичних показів КТ може створити багато проблем. Адже, окрім зайвої необгрунтованої небезпеки опромінення для себе, такий пацієнт займає місце у черзі для справді потребаючого негайної діагностики хворого.

Про це Шоробура написала у своєму Facebook, – повідомляє Про Львів.

“КТ і рентген при коронавірусі.

Часто мені пишуть люди, які отримали позитивний тест на коронавірус, що вони вже на 3 добу легких симптомів самі собі призначили КТ легень в приватній клініці.
Я питаю: “Для чого, Ви ж не маєте прогресуючих скарг?”

Вони кажуть: “На всякий випадок, може там все ж пневмонія”

Вірусна пневмонія, а вірніше-інтерстиційний пневмоніт – стає помітним на КТ лише з 7-10 дня хвороби( і далеко не у всіх) ,та переважно ця знахідка не змінює тактику лікування.
Чому? Тому що чим,власне, таку вірусну пневмонію лікувати? Ліків від коронавірусу поки нема.

Антибіотиком? Ні, оскільки антибіотик використовують тільки якщо є додатково бактеріальна пневмонія на фоні коронавірусу (мокрота з гноєм,кашель- не у всіх, задишка, профузна пітливість, важкість у грудях, підвищена температура- теж не у всіх).

Бактеріальну пневмонію на 7-10-14 день хвороби можна побачити і на цифровому та плівковому рентгені, навіть на флюорографії (хоча цей метод давно застарів). Тому як альтернативний метод за скеруванням лікаря при прогресуванні скарг – цифровий ренген може використовуватись.

Тому, найчастіше знахідка на КТ “матового скла”, що відповідає вірусному інтерстиційному пневмоніту невеликої площі в легенях- не додасть Вам ліків, і не стане причиною лягти в лікарню.

А от дозу радіації додасть, і люди досі не усвідомили, що те,чого не бачимо, може на нас негативно вплинути пізніше. КТ органів грудної клітки опромінить Вас на 2-5 мЗв, при тому, що в природі людина отримує в комплексі всіх іонізуючих випромінювань 2.4 мЗв за рік. Цього не треба боятись наперед, але критично оцінити чи дійсно Вам потрібне це обстеження – варто.

Приєднання ко- інфекції (бактеріальну пневмонію) треба оцінити комплексно через призму лабораторних обстежень(як мінімум,загальний аналіз крові, ШОЕ, СРП,посів мокротиння при потребі), а тоді можна вирішити чи потрібні антибіотики додатково. Також оцінюють показник Д-димеру у людей з супутніми хворобами для оцінки ризику тромбозу у середньо-важких пацієнтів.

Я розумію, що кожен випадок- індивідуальний. На те Вам і потрібен лікар, щоб вирішити- потрібне зараз КТ-обстеження- чи це марне опромінення і трата грошей.

КТ не потрібне:
– безсимптомний перебіг ковід,
– легкі симптоми- температура більше 38 збивається жарознижуючими засобами, незначний кашель, біль голови, м’язовий біль.
– КТ легень не треба всім, в кого пропав нюх/ смак. Втрата нюху /смаку не корелює з важкістю захворювання.
– не треба проводити КТ без скерування лікаря. Не займайте чергу на важливе дослідження “просто,щоб знати що там в легенях”. Від того чи там є 5% ураження, чи 20% нічого не зміниться, бо в лікарню Вас візьмуть не за КТ картиною, а за комплексною оцінкою стану в динаміці (сатурація кисню 92% і менше, задишка більше 30/хв, декомпенсовані супутні хвороби, систематичне погіршення стану) – КТ не треба проводити,якщо у Вас зі всіх скарг тільки сухий кашель! для коронавірусу він характерний і без вірусної аневмонії.

Уявімо, що Ви були на КТ, там 5% ураження легень з одного боку, 3% з іншого, у вас нема ні задишки, ні кашлю, -тільки субфебрильна температура, аналіз крові не показує бактеріальної інфекції.
А тим не менше, ви п’єте 1-2-3 антибіотики, а дехто отримує і глюкокортикоїди в таблетках чи уколах.

І додатково дуже переживаєте, тривожно переживаєте. Чи це йде Вам на користь?… Не думаю.

КТ роблять ( не раніше ніж на 7-10 день хвороби):
-при середньо- важкому перебігу ковіду для того, щоб вирішити,чи є потреба госпіталізації,
– при скаргах на прогресуючу задишку, дискомфорт в ділянці легень, знижене наповнення крові киснем, тривалий і “надсадний кашель”, – вже – госпіталізованим пацієнтам з дихальною недостатністю,
– при декомпенсованих хронічний хворобах(загострення діабету,хронічної ниркової недостатності, серцево-судинної недостатності, наприклад)
– для порівняння з попереднім КТ ( не раніше,ніж за 1.5-3 місяці від першого КТ, за призначенням лікаря)
✳ Зрозумійте, не треба сподіватись, що зробивши КТ – Ви зразу отримаєте якесь нове лікування, бо набір медикаментів на амбулаторному етапі лікування обмежений. А зміни на КТ залишаються тривало,не зникають мінімум 4-6 тижнів і це не значить, що весь цей час треба приймати цілий список ліків.

Лікуємо цілу людину, а не конкретні її аналізи чи рентген-знімки.
Будьте здорові.”

Редакція може не поділяти тексти та(або) погляди авторів і не несе відповідальність за їхні матеріали. Також редакція не несе відповідальності за коментарі, які розміщені в соціальних мережах під інформаційними матеріалами редакції.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини