14 жовтня — свято Покрови Пресвятої Богородиці: прикмети, що можна та не можна робити цього дня

14 жовтня православний світ святкуватиме велике свято — Покрову Пресвятої Богородиці.

Українці настільки шанують Покрову, що об’єднали її із Днем захисника Вітчизни і встановили загальнодержавний вихідний. Жодна з православних країн не має такої любові до Покрови, як Україна, і на те є свої історичні причини, – пише ТСН.

Покрова — символ перемоги над ворогом
За часів козацтва (а козаки були не тільки справжніми воїнами, а й дуже щирими вірянами). Покрова — символ перемоги над ворогом. Запорізькі козаки йшли на війну і поверталися з неї, промовляючи ім’я Богородиці. Недаремно у центрі Запорізької Січі стояла церква на честь Покрови Богородиці.

Церква Покрови на Січі

Коли у XVIII столітті російська імператриця Катерина ІІ  наказала обманом захопити і зруйнувати Січ, за переказами, єдине, що встигли взяти з собою козаки, це ікону Покрови Пресвятої Богородиці (зараз її іменують “Козацькою”).

Диво у Влахернському храмі

Історія свята сягає 860 року н. е., коли русини Аскольд та Дір (наші предки з Київської Русі) вирішили захопити багату православну Візантію. Їхні кораблі вирушили до Константинополю, але уперше вони ледь не загинули, бо на захист Константинополя стала сама Богородиця. Коли греки зрозуміли, що їм не здолати могутню армію Аскольда і Діра, вони зібралися у Влахернському храмі (на околиці Константинополя), де зберігалась велика святиня — риза Пресвятої Богородиці — й почали молитися.

Церква Покрови на Влахерні

Явлення Богородиці
Саме тоді дуже шанований містянами святий — Андрій Юродивий та його учень Єпіфаній побачили явлення Пресвятої Богородиці у сяйві небесного світла. Оточена ангелами та святими, Вона зняла з голови омофор та покрила ним народ, що стояв на колінах у молитві. Коли святий Андрій Юродивий розповів про своє видіння, люди зрозуміли — сама Цариця Небесна покриває їх від усякого зла! Хресним ходом вони тричі обійшли місто, а потім занурили ризу у море. Водночас на морі розпочався такий шторм, що кораблі Аскольда та Діра змушені були відступити, й повернулися додому понівечені.

Ця надзвичайна поразка дуже налякала русів. Аскольд і Дір відправили посланця до Візантії із проханням навчити їх цієї дивної віри. У відповідь греки надіслали до Русі (у Херсонес) рівноапостольних Кирила та Мефодія, які не лише навчили, а й охрестили близько 200 руських родин.

Ця подія стала початком шляху нашого народу до християнської віри. Через 122 роки, за часів уже князя Володимира, у 988 році стало можливе хрещення усієї Русі.

Влахернський храм за колючим дротом

Дивно, але у Греції це свято не прижилося. Влахернський храм розташований зараз на території мусульманського Стамбула (Туреччина). Але тепер це не величезна будівля, а невеличке приміщення з гратами на вікнах, оточене парканом та колючимї дротом. Адже в Стамбулі православні постійно потерпають від погромів з боку мусульман та моляться під страхом смерті. На жаль, і парафіян у сучасному Влахернському храмі зовсім небагато. Єдине — там і досі зберігаються риза й омофор  Богородиці.

Проволока навколо церкви Покрови

Козацька Покрова 
А ось на наших землях свято Покрови Богородиці набуло надзвичайної популярності. Особливе вшанування було на Запорізькій Січі. Козаки називали себе лицарями Божої Матері, і на Покрову вибирали нового отамана — на знак того, що він керуватиме ними під Покровом самої Богородиці.

До речі, козаки збудували понад 10 храмів на честь Богородиці у навколишніх осередках. На свято Покрови козаки завжди збиралися біля головного храму Січі — і цієї традиції дотримувалися до самого знищення Січі. Козаки приходили до храму на Покрову навіть тоді, коли була епідемія чуми!

Козацька покрова 1

Ікона Козацької Покрови відрізняється від канонічних тим, що на ній омофор Богородиці покриває козаків, гетьманів і духовенство.

Прикмети
З давніх часів Покрова — поворот до зими. У народі казали: “Покрова покриває або листям, або снігом”.

Що треба робити цього дня 
Бажано з ранку прийти до храму, помолитися, сповідатися і причаститися. Причастя на Покров — особливе благословення  Богородиці!

Не можна використовувати ненормативну лексику та сваритися. Краще не виконувати складну роботу і не розпочинати нову справу.

Цей день бажано провести у мирі та злагоді в оточенні близьких по духу людей.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини