День Незалежності України: історія, цитати, цікаві факти

День Незалежності України: історія, цитати, цікаві факти
День Незалежності України: історія, цитати, цікаві факти

Ось уже 29 рік поспіль, 24 серпня, ми відзначаємо День Незалежності нашої держави. Комусь може здатись, що це незначне свято, адже країна стала незалежною після розпаду Радянського Союзу і ми просто пережили ворога, а не перемогли його. Отримавши незалежність у подарунок. Але це зовсім не вірно: боротьба ця тривала ще із часів Київської Русі, Гетьманщини, створення УНР. А продовжується вона до цього самого моменту, адже вже 4 роки триває нова російсько-українська війна. Саме тому так важливо надавати значення цьому святу. Адже ми все ще живемо у часи, коли без опору можна свою країну втратити.

Цікаві факти:

1. Вперше День Незалежності України святкувався не 24 серпня, а 16 липня — у день, коли Верховна Рада прийняла Декларацію про державний суверенітет України. Саме цей документ, ухвалений у 1990 році, дав змогу через рік проголосити незалежність країни. І уже тоді, на честь проголошення — свято вирішили відзначати 24 серпня.

2. Рішення про проголошення незалежності не було простою забаганкою політиків. Воно приймалось за допомогою Всенародного референдуму, на якому більш ніж 90% українців висловили схвальну думку щодо підписання відповідного документу.

3. Щодо українців, які жили у Донецькій області — більш ніж 80% громадян, що взяли участь у референдумі, проголосували за проголошення незалежності. Лише згодом, набагато пізніше, під дією пропаганди почало з’являтись більше прихильників “русского міра”.

4. Україна добровільно відмовилась від ядерної зброї, яка була третьою за величиною у світі. Та передала усі боєголовки і ракети Російській Федерації. Навіщо українські політики одразу зробили державу беззахисною? Вони у обмін отримали гроші та офіційні гарантії безпеки від ядерних держав, а саме Сполучених Штатів та… Російської Федерації, з якою нині триває війна. Ось так гарантія безпеки та цілісності кордонів України від двох держав обернулись агресією однієї країни і бездіяльністю іншої.

5. Українська конституція — одна із перших на території Європи. Мова йде про конституцію Пилипа Орлика, проголошену у 1710 році. Здається, це було якихось 300 років тому… але історія наша не почалась із цієї конституції. Ще ХІ сторіччі Київ був найбільшим європейським містом. Ярослав Мудрий розбудував справжнє європейське місто та мав добрі стосунки із королівськими родинами Франції, Норвегії, Румунії, Польщі. І лише постійна потреба виборювати незалежність зупинила цей стрімкий розвиток.

Проте, маємо надію, що це була затяжна пауза, зупинка, після якої чекає старт із новими силами. А нова боротьба лиш нагадає про те, як важливо зміцнювати свою державу.

Цитати до Дня Незалежності України:

  1. Де немає свободи, там немає і вітчизни.” (П. Гольбах)
  2. Вітчизна — це не хтось і десь, Я — теж Вітчизна.” (І. Світличний)
  3. Тобі, Україно моя, і перший мій подих, і подих останній тобі.” (В. Еллан)
  4. Бути українцем – це значить бути постійно в стані доказування свого права на існування.” (В. Винниченко)
  5. Ми б’ємось за те, чому нема ціни в усьому світі, — за Батьківщину.” (О. Довженко)
  6. Коли не зможу нічим любій вітчизні прислужитись, в усякому разі з усієї сили намагатимусь ніколи ні в чому не шкодити.” (Г. Сковорода)
  7. Любов до Батьківщини – перша чеснота цивілізованої людини.” (Н. Бонапарт)
  8. Нещасна та країна, яка потребує героїв.” (Б. Брехт)
  9. Не питай, що твоя батьківщина може зробити для тебе, запитай, що ти можеш зробити для своєї батьківщини.” (Д. Кеннеді)
  10. Хто у хвилину загального лиха може думати про щось інше, аніж про порятунок Батьківщини, – той не гідний жити у вільній державі.” (Ф. Клінгер)
  11. Тільки той народ, який вшановує своїх героїв, може стати великим.” (К. Рокосовський)
  12. Найбільші подвиги доброчесності були зроблені з любові до Батьківщини.” (Ж. Руссо)
  13. Патріотизм – почуття соромливе та делікатне… Побережи святі слова, не кричи про любов до Батьківщини на всіх перехрестях. Краще мовчки працюй в ім’я її блага та могутності.” (В. Сухомлинський)
  14. Нації, де переважають “нейтральні”… неминуче засуджені на смерть і рабство.” (В. Липинський)
  15. Природним правом є визволятися від гнобення і трудитися, аби повернути те, що несправедливістю та переважною слою було забрано.” (П. Орлик)

Святкуйте День Незалежності України — вона того варта!

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини