19 серпня – Яблучний Спас. Преображення Господнє: традиції та прикмети

19 серпня в Україні Спаса Яблучного — друге і найважливіше свято спаса у цьому місяці. Свято це відоме з часів Русі і відзначається не один день, а з переддня до 26 серпня.

Передує святу піст — два тижні “Спасівки”. Існує легенда, що “Спасівка” є продовженням Великоднього посту. Ніби раніше він тривав 9 тижнів, але це було надто важко для людей, тож Бог вирішив розділити піст і 2 останніх тижні переніс на кінець літа, перед Спасом. Тому віряни дотримуються літнього посту так само суворо, як і весняного.

Свято Преображення Господнього обране для освячення плодів, тому що у цей час в Єрусалимі якраз дозрівав виноград, який з самого початку було прийнято освячувати. Згодом до винограду додались й яблука — які густо родять на українських землях, мед, груші, вінки з жита та пшениці.

Вже після цього свята ночі стають відчутно холоднішими, та і в день повітря не таке сухе й спекотне — осінь починає брати гору над літом.

У християнстві 19 серпня ще називають Спасом на горі. Згідно з Біблією, цього дня – рівно за 40 днів до розп’яття – Ісус з учнями піднявся на гору Фавор. Під час молитви лице Ісуса освітило яскраве світло, а його одяг став білосніжним. Ісус преобразився на очах своїх учнів, відкривши їм своє призначення. Звідси ще одна назва свята – Преображення Господнє.

В цей день Христос дізнався, що він призначений для порятунку людей, і для цього йому судилося померти в муках, а потім воскреснути. Повернувшись з гори, Ісус наказав зібрати яблука, щоб Господь міг їх освятити.

Фото з відкритих джерел

Традиції на Яблучного Спаса:

Багато традицій у цей день пов’язані з обжинковими обрядами: у церкві святять вінки з жита та пшениці, на полях ставлять “Спасову бороду” з останніх незібраних колосків та поєднують стрічкою. Не складно здогадатись, що ця традиція перейнялась із дохристиянських часів, а “Спасова борода” ні що інше, як борода Велесова, тобто Дідух, якого потім ставили у домі — до появи ялинки.

Інша важлива традиція на Яблучного Спаса — поминати душі померлих. Згідно з віруваннями — це третій час у році, коли мерці приходять до живих. Перший — у Страсний  Четвер, а другий — на Зелені Свята. У народі вірили, що предки приходять охороняти господарство і урожай, тож залишали для них на Спаса гостинці — запалювали свічки із свіжого воску, пекли хліб з нового борошна і поливали свіжим цьогорічним медом.

Трапеза у цей день складається з пирогів і штруделів, з яблучною і грушевою начинкою, печених яблук з меду, узвару або киселю з груш. Також обов’язковими є “шулики”, котрі готуються із прісного тіста, з перетертим маком та свіжим медом. Та й узагалі, готувались найрізноманітніші страви та напої з яблук, груш і меду, варилось варення, закривались консервовані фрукти і компоти.

Прихильники магічних ритуалів проводили заклинання нив, щоб земля на них була родючою. Згодом з’явилась традиція окроплювати зорану землю посвяченою водою.

До справ, які є обов’язковими у цей день, відноситься частування бідняків освяченими плодами. При чому скільки не знайшлося б нужденних — господарі не скупились поділитись урожаєм. Приносили плоди й на цвинтар, а частування лишали не лише на могилах родичів, а й на всіх — які залишились недоглянутими та обділеними, в цей день не було місця скупості.

Фото з відкритих джерел

Заборони на Спаса 19 серпня:

Зерновий урожай треба зібрати до цього дня. Не можна його залишати, інакше дощі завдадуть шкоди. А якщо й дощ омине та вдасться все зібрати — таке зерно й борошно будуть погано зберігатись, цвісти та пахнути сирістю. Така прикмета має логічне підґрунтя, адже на вулиці стає сиро і прохолодно, особливо вночі і це цілком може вплинути на якість зерна.

В цей день заборонено виконувати хатні роботи і працювати. Можна лише поратись в саду та готувати на кухні.

Ще одна цікава прикмета — не можна відганяти від себе комах і мух. Якщо вони сіли на вас два рази — це добрий знак, який віщує здійснення бажань. Проте не так вже й просто — зустріти комах під кінець літа.

Прикмети до Яблучного Спасу:

  1. Прийшов Спас – бери рукавиці про запас.
  2. Минув Спас – держи кожух про запас.
  3. До Спасівки бджола робить на пана, а після Спасівки на себе.
  4. Як у Спасівку будуть великі вітри, то зима буде з віхолами та лютими морозами .
  5. Якщо у Спасівку на деревах жовтіє листя, це віщує ранню осінь.
  6. Якщо на Спаса нема дощу, то це прикмета, що буде гарна суха осінь. Дощів небагато буде.
  7. Якщо на Спаса йде дощ, січень наступного року буде сніжний, якщо спекотно – січень морозяний.
  8. Якщо антонівка вродила – наступного року хліб уродить.
  9. Пройшов Спас – пішло літо від нас.

Джерело ВСВІТІ

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини