«Боярський спитав: «Коли будете Крим віддавати?» – Олег Скрипка розповів, як Росія роками планувала анексію Криму

Лідер одного з найпопулярніших в Україні рок-гуртів «Воплі Водоплясова» Олег Скрипка переконаний – Росія роками планувала анексію Криму.

Особливу вiйнy «старший брат» вів з українцями на культурному фронті.

Для багатьох українських музикантів було майже нереально у 90-х рр. організувати концерт і Криму, а також у Донецьку та Луганську, розповідає Олег Скрипка, – повідомляє Апостроф.

Про український культурний ринок

За словами Скрипки, Україна дуже довго йшла в шлейфі культурно-інформаційного простору Росії, і це створювало складнощі.

“Що відбувалося в 90-і роки. Існував український рок-н-рол, було кілька груп, але вони були. І так групи існували до “нульових”. Паралельно з цим йшла російська попса, але якість українського рок-н-ролу було набагато вище. Однак пробитися на ефіри було складно, так як всі “заряджався” з Москви. І пробитися на велику сцену вдалося малій кількості людей. І під час революції 2004 року відбулася і культурна революція. Потім був 2014 рік, і з’явилися квоти на радіо і в телевізорі. З того часу майже всі, хто працював на російський ринок, змінили прапори і стали працювати в українському просторі”, – заявив він.

Про настороженість щодо Криму

Скрипка згадав, як ще в якійсь російській передачі було змагання його групи “Воплі Відоплясова” з Олександром Маршалом, і тоді Скрипці стало ясно, що українців показують в невигідному світлі.

“У журі цієї програми сидів Михайло Боярський, і на перший погляд був звичайний розмова. Але в якийсь момент Боярський задав питання: “А коли будете Крим віддавати?”. Я не пам’ятаю, який це рік був, може, “нульові” ще. І тоді я зрозумів, що Крим будуть віджимати. З того часу я почав звертати на подібні речі увагу. Вже потім я почав розуміти, чому ми не можемо потрапити в Крим з концертами. Також було складно потрапити до Донецька та Луганська з концертами. Я думаю, що схема була досить складна, але робоча, щоб не давати нам знімати зали для виступу. І пізніше в Криму почали з’являтися російські партії. І потім я сам для себе на Крим поставив хрест”, – запевнив він.

Про людей культури в політиці

На думку Олега Скрипки, творчі люди і люди культури самі не підуть в політику.

“Для мене політика – дуже складна річ. Потрібно любити владу і отримувати від цього ейфорію. Людина, яка йде в політику, може нічого не вміти, але при цьому отримувати від цього задоволення. Людина йде в політику для того, щоб наповнити кишені в першу чергу”, – підкреслив музикант.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини