Тустань у Львівській області:вихідні із прогулянкою мальовничими залишками фортеці на скелях

Відпочинок на краєвидах із кінострічки “Захар Беркут”.

Нинішня ситуація в країні зруйнувала всі плани на відпустку за кордоном через закриті авіашляхи та зупинку транспорту. Однак це хороша нагода влаштувати свою відпустку-2021 в Україні і познайомитися із новими місцями.

Де в Україні сховалася Шрі-Ланка, яке місце на мапі країни не поступається швейцарським краєвидам та де можна побачити екзотичних тварин, не виїжджаючи за кордон пише ТСН.ua .

Цього літа варто завітати до руїн фортеці Тустань на скелях, що у Львівській області.

Тустань 6
instagram.com/oleksandra.moroz

Тустань: історична сила та мальовничі краєвиди

Руїни фортеці Тустань – унікальна історична пам’ятка, що розташована за 120 кілометрів від Львова.

Існує два варіанти походження назви цього місця. Так, за основною версією назва “Тустань” походить від імені засновника поселення – “Тустан”, що у перекладі означає “відважний, сильний, міцний”. За іншою версією, назва утворилася від виразу “тут стань”: це через те, що кожний повинен був зупинитися перед фортецею, показавши усе, що везе із собою, а також сплатити мито.

Археологам наразі не вдалося дізнатися, коли місто-фортеця було створене, однак письмова згадка датована 14 століттям. Розкопи ж вказують на те, що жили тут і до цього часу.

Тустань 7
instagram.com/trishameeow

Тустань вважають унікальним місцем через гірську природу, середньовічну спадщину, а також через те, що за будівництва тут врахували всі ландшафтні особливості. Так, скелі стали частиною міста.

Зараз тут є лише руїни, однак на скелях всюди можна помітити “петрогліфи” – наскельні зображення Сонця та інших символів. З 1994 року Тустань є історично-культурним заповідником державного значення, а 2005 року стала самостійним комплексом.

Для туристів тут створили три різних маршрути, за одним з них можна спуститися до священного джерела.

Тустань 5
instagram.com/n.hlevchuk

Як доїхати до Тустані

Охочим відвідати Тустань спочатку потрібно доїхати до Львова. Наприклад, з Києва сюди можна приїхати потягом: всього курсує 10 потягів, з яких три – інтерсіті.

Тустань 2
instagram.com/ukraine_is_

Далі ж потрібно подолати близько 120 кілометрів. Це можна зробити за допомогою автобусів, автостопу чи орендованого автомобіля.

Також сюди можна дістатися і власною машиною. 

Тустань 4
instagram.com/ukraine_is_

Де поселитися та чим зайнятися на Тустані

На Тустані розробили три екскурсійні маршрути. Один з них веде через центр фортеці, також на ньому можна спуститися до священного джерела і попрямувати до скелі Гострий камінь або до скель Суму.

Також є чотиригодинний маршрут для тих, хто хоче погуляти та побачити неймовірні краєвиди. Для охочих провести день більш активно тут відкрили мотузковий парк, у якому вартість повного квитка – 70 грн, а вартість за спуск по канату – 50 грн.

Місто-фортеця працює щодня від 10:00 до 18:00, за вхід потрібно заплатити від 50 грн.

Тустань 3
instagram.com/ukraine_is_

Після прогулянок руїнами Тустані можна поселитися у Східниці, що розташована за вісім кілометрів від пам’ятки. Є місця у хостелах за ціною від 300 грн за добу, номери у готелях від 500 до 3200 гривень та навіть вілли, що коштуватимуть за добу від 700 грн.

Тустань 1
instagram.com/walking_in_ukraine
Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини