«За законами природи, виживають сильніші – слабші гинуть» – інфекціоніст Ігор Гайдук

Молоді українці віком 18−39 років легше переносять Covid-19. Але троє зі ста все-таки помиpaє.

Україна цього тижня потрапила до переліку 36-ти країн світу, де від від усклад­нень Covid-19 померло понад тисячу людей. Трохи більше 3% з них — молоді люди віком від 18 до 39 років.

За спостереженнями лікарів, 80−85% молоді переносить Covid-19 як легку застуду. У решти розвиваєть­ся пневмонія (як правило, двобічна). По­при те, що запалення легень вибиває хво­рого з колії щонайменше на 30−40 днів, прогноз загалом сприятливий. Але якщо у молодої людини є супутні захворюван­ня, ризик розвитку ускладнень, не суміс­них з життям, суттєво зростає. Йдеться передусім про серцево-судинні хвороби, цукровий діабет і ожиріння. У групу ризи­ку потрапляють також хворі з патологіями легень або нирок, онкопацієнти (в актив­ній фазі лікування), особи з імунодефіцит­ними станами, неврологічними захворю­ваннями та хворобами печінки.

«Людина опиняється сам на сам із ві­русом. Вакцини немає, специфічно­го лікування теж. За законами приро­ди, виживають сильніші — слабші гинуть. Скільки часу, енергії, коштів вклала люди­ни у своє здоров’я — таким і буде перебіг захворювання у неї. Якщо молода люди­на до контакту з вірусом курила, нераціо­нально харчувалася, вела малорухливий спосіб життя, у неї з більшою вірогідніс­тю розвинеться пневмонія. Пневмонія також може бути різною — легкою, яка під наглядом сімейного лі­каря лікується у домаш­ніх умовах, або важкою, яка вимагає інтенсивної терапії у стаціонарі, зо­крема штучної вентиля­ції легень», — пояснює к.м.н., лікар-інфекціоніст Ігор Гайдук.

— Але ваші колеги кажуть, що ми у будь-якому випадку перехворіємо на «ковід». Називають різні цифри — від 60% до 90%. Мовляв, коли така кількість населення «познайомиться» з вірусом, створиться «колективний імунітет».

— Я також вважаю, що у наступні рік-півтора більшість із нас перехворіє на Covid-19. Важливо, щоб не всі відразу, бо тоді створимо велике навантаження на медзаклади і багато людей втратимо. Не лише від коронавірусу, а й у результаті ін­ших невідкладних станів, бо не вистачить медперсоналу і місць у лікувальних закла­дах. Для цього й запроваджувалися ка­рантинні обмеження. Для цього медики й закликають носити маски у громадських місцях, часто мити руки з милом і трима­тися одне від одного на безпечній відстані.

— Натомість українці продовжують пхатися у переповнені маршрутки, де частина пасажирів — узагалі без ма­сок. Замість того, щоб гуляти парка­ми, дихаючи свіжим повітрям, про­гулюються торговими центрами. На базарах — ні пройти ні проштовхну­тись. Кількість покупців уже ніхто не контролює і температуру на вході не міряє.

— Це нагадує поведінку підлітків, які намагаються перестрибнути із даху од­ного гаража на дах іншого. Декому вда­ється, а дехто потрапляє до лікарні з че­репно-мозковою травмою… Є люди, які впевнені у своєму здоров’ї (про таких ка­жуть, здоровий як дуб), тому ігнорують будь-які застереження. А не варто, бо їхні родичі (особливо старші) можуть програ­ти двобій із хворобою.

— Здоровий організм з великою ймовірністю перенесе недугу без особливих наслідків. Отже, завдан­ня № 1 — зміцнити здоров’я. Може­те дати рекомендації, як це зробити у короткі терміни?

— Зробити це швидко не вдасться, але починати треба. Якщо вам потрібен був привід, щоб нарешті почати вести здоро­вий спосіб життя, то кращого годі шука­ти. Тим більше, що зараз літо! Загарто­вуйтеся, їжте багато свіжих ягід, овочів і фруктів, багато ходіть пішки (до 10 ти­сяч кроків на день), пересядьте на вело­сипед. За кілька місяців почнеться новий епідсезон, коли, крім коронавірусу, буде ризик підхопити вірус грипу, тож вар­то до цього максимально підготуватися. Крім того, Sars-CoV-2 — не останній ві­рус, з яким нам доведеться мати справу (за прогнозами вчених, наступний вірус, який викличе пандемію, з’явиться через 9−15 років. — Авт.). Рано чи пізно знову зустрінемося зі збудником, до якого не будемо мати імунного захисту, але який може виявитися набагато агресивнішим (для порівняння, від Covid-19 помирає 2−3% хворих, у той час як від SARS поми­рало 10%, а від MERS — 35%. — Авт.).

Джерело: Високий замок

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини