6 казкових озер у Карпатах: як доїхати зі Львова та де зупинитися (фото)

Карпати – це місце сили, неймовірної природи, свіжого повітря та блакитно-сірих водойм. Попри те, що українські гори досить популярні серед туристів, там можна знайти багато прихованих від людського ока краєвидів. Місцеві озера можна з легкістю сплутати з озерами у Новій Зеландії, Польщі, Норвегії чи Африці.

Як добратися зі Львова до мальовничих карпатських озер, де зупинитися та розважитися в Карпатах, розповідає 032.ua.

Озеро Синевир

Легендарне “Морське Око” Карпат є найбільшим озером цього регіону. Водойма виникла поміж гірськими хребтами та загадковими лісами понад 10 тисяч років назад. Озеро Синевир розташоване на висоті близько 1000 метрів над рівнем моря, а глибина манливого озера сягає майже 20 метрів. Його виникнення жителі пов’язують із історією кохання заможної дівчини Сині й звичайного вівчара Вира. За легендою, юнака вбив батько дівчини. Саме від гірких сліз Сині з’явився таємничий Синевир.

Як доїхати до озера Синевир зі Львова?

Дорога зі Львова до озера Синевир. Фото - 032.ua

Зважаючи на епідеміологічну ситуацію на Львівщині, зараз до озера Синевир доїхати потягом чи автобусом неможливо. Тому журналістка 032.ua пропонує до вашої уваги три автомобільні маршрути до карпатського Морського Ока. Від Львова до озера Синевир ви можете їхати понад 4 години. Але не варто засмучуватися, адже на вас чекає не просто дорога, а мандри мальовничими гірськими краєвидами, стрімкими річками та густими лісами.

Де зупинитися?

В радіусі 10 км від озера Синевир є низка готелів, які з радістю готові прийняти мандрівників. Від більшості готелів піша прогулянка до озера може зайняти 3,5 години, а автомобілем можна доїхати за 30 хвилин. Ціни за два дні проживання стартують від 960 грн до 3000 грн за двох осіб.

Якщо ви вже вдосталь надивилися на мальовничу красу карпатського озера, то ви можете поїхати до водоспаду Шипіт, який розташований за 55 кілометрів від Синевирської Поляни. Крім того, можете відвідати музей-село Колочава, який точно відтворює атмосферу старовинного гуцульського селища. Там зібрали цілу колекцію предметів побуту у колоритних хатах.

“Мертве” (Журавлине) озеро: таємниці темного дна

“Мертве” озеро є частиною Національного парку “Сколівські Бескиди”. Воно розташоване недалеко від Львова, в селі Кам’янка Сколівського району. Неправильна овальна форма, вода настільки прозора, що можна побачити дно, і бульбашки, що постійно піднімаються до поверхні – таким озеро постане перед вами. Крім того, озеро називають “Мертвим”, оскільки його вода насичена сірководнем, тому в ньому не водиться життя.

Журавлиним озеро назвали через те, що навколо нього рясно росте болотна журавлина. Також “Мертве” озеро мандрівники намагаються обходити, бо через тонкі трясовини на цій території зникло багато людей.

Як доїхати до “Мертвого” озера зі Львова?

Дорога зі Львова до озера Журавлине. Фото - 032.ua

Дорога від Львова до Журавлиного озера на автівці займе близько 2 годин. Піша прогулянка до водойми не забере багато часу: від центру села Сколе до нього 8,5 км пішки. Мандруючи, можна заглянути до джерела мінеральної води “Нафтуся”, або помилуватися красою величного Кам’янецького водоспаду.

У такому випадку, прогулянка може затягнутися: від декількох годин – на весь день. Правильно розрахуйте час і свої можливості, щоб не довелося повертатися в село пізно вночі. До речі, повз Журавлине озеро дорога приведе вас до вершини гори Ключ (11,2 км) з масивними скельними утвореннями і мальовничим видом зверху.

Де зупинитися?

В радіусі 10 кілометрів від Журавлиного озера, в селищі Сколе, можна знайти декілька готелів на будь-який смак та гаманець. Піша дорога від садиб до “Мертвого” озера може зайняти до 2 годин вашого часу. Власним автомобілем доїхати до таємничої водойми можна за 20 хвилин. Якщо ви будете їхати вдвох, то можете розраховувати, що за два дні проживання у запропонованих готелях ви заплатите від 800 грн до 1500 грн.

Озеро Марічейка

Карпатські гори приховують понад 30 високогірних озер, що розташовані на висоті від 1500 метрів та утворені ще за часів льодовикового періоду. Серед розлогих гір заховалося ще одне з блакитних озер – Марічейка. Неймовірно прозоре, з усіх сторін оповите смерековим лісом, воно підживлюється підземними та джерельними водами. Глибина у водоймі – не більше 1 метра, а його площа складає близько 1 гектара.

За давньою легендою, озеро наповнене слізьми пастуха Івана, наречену якого вбили вороги. За розповідями місцевих жителів, Марічка йшла до нареченого в гори та помітила, що до села підходять вороги. Вона відправила юнака бігти до родичів, щоб попередити односельців про небезпеку, а сама пішла проводити вороже військо подалі по карпатських стежках. Селяни уникли нападу, а Марічка заплатила за їх благополуччя життям. З того часу озеро почали називати Марічейка, а ліс навколо нього – Дівочим.

Як добратися від Львова до озера Марічейка?

Дорога до озера Марічейка. Фото - 032.ua

Від Львова до мальовничого озера Марічейка 286 кілометрів, отож пішки йти не рекомендуємо. Автівкою до найближчого населеного пункту (с. Зелене) можна доїхати за 5,5 годин. До верховинного озера веде багато стежинок, але найкращим маршрутом для туристів вважають марковану дорогу від села Зеленого. Від КПП “Зелене” до Марічейки можна дійти за 3 години (9 км) в одну сторону.

Крім того, за 4,5 км від озера розташована вершина гори Піп-Іван Чорногірський (2 028 м). А вже від неї стежки можуть привести вас на маківку Говерли (2 064 м). Це один із найбільш комфортних маршрутів для підкорення найвищої гори Карпат. Цей маршрут під силу і добре натренованим велосипедистам.

Де зупинитися?

В радіусі 15 кілометрів від кришталевого озера Марічейка є низка готелів, де ви можете зупинитися на ночівлю. Готелів ближче, ніж 7,3 км від озера зовсім немає. Однак не варто засмучуватися, адже ця місцина – рай для активних мандрівників та поціновувачів карпатських красот. Якщо ви готові пройти цей гірський челендж, то за номер в готелі на дві особи доведеться заплатити від 800 грн до 2600 за дві ночі.

Озеро Герешаска (Догяска)

Ще одним високогірним озером є Герешаска, інша його назва – Догяска. На старих картах озера на Свидовецькому хребті не були названі, тому їх називали на честь найближчих вершин.

Ховається озеро Герешаска на висоті 1577 метрів на рівнем моря, а його площа складає понад 1,2 гектара. Скупатися в озері можливо лише у тому випадку, якщо вас влаштовує крижана вода і 1,2 метра глибини. Менш екстремальним туристам сподобається Драгобратський водоспад недалеко від самого озера.

Як доїхати зі Львова до озера Герешаска?

Дорога до озера Герешаска (Догяска). Фото - 032.ua

Дорога від Львова до озера Герешаска займе у вас понад 5 годин. Туристам рекомендують надати перевагу позашляховику. До самого озера веде ґрунтова дорога, тому туди можна приїхати на машині. Піший шлях до озера дуже непростий, спуски до води зі стежки хребта обривисті, але гірські пейзажі вартують ризику.

Де зупинитися?

Озеро Апшинець. Фото - karpaty.life

Оскільки здебільшого сюди приїжджають на машині, біля озера часто влаштовують кемпінги (наметові містечка). Втім, на цій місцевості немає готових для використання дров, а вода в озері не придатна для пиття. Щоб набрати води, можна зробити стоянку неподалік озера Апшинець. Якщо кемпінг – не для вас, то в радіусі 7 км від озера Догяска є 6 готелів. За дві ночі парі доведеться заплатити від 1200 грн до 2200 грн.

Озеро Ворожеска

Справжня перлина Карпат – озеро Ворожеска, яке у народі також має назву Тритон. На цій території є два озерця різної глибини, які поєднує між собою невеликий струмок. У той час, як більшість високогірних озер неглибокі, до 1,5 метра, глибина озера Ворожеска сягає подекуди 4,5 метрів. Однак вода в ньому несприятлива для купання, бо її температура не перевищує 12°C, а дно приховує валуни.

Як доїхати зі Львова до озера Ворожеска?

Дорога зі Львова до озера Ворожеска. Фото - 032.ua

Дорога до гірського озера довга, але захоплююча. Між Львовом і Ворожескою відстань у 261 кілометр, тому автомобілем можна доїхати за 5,5 годин. Краще обрати для себе маршрут через Драгобрат. До самої водойми можна доїхати безпосередньо на авто. Якщо ви маєте велику компанію, то краще орендувати ГАЗ-66 та проїхатися на вантажівці карпатським високогір’ям.

Де зупинитися?

Поблизу озера Ворожеска можна розбити табір, адже там є прісна вода, хороша полога місцевість та заворожуючі пейзажі. З одного боку озеро має стрімкий підйом на вершину г. Ворожеска, а інший бік всипаний гірськими полонинами, що тягнуться за горизонт. Поблизу водойми немає галасливих туристів на позашляховиках та зазвичай сусідні наметові табори не порушують дзен інших відпочиваючих.

Якщо ж кемпінг вам не підходить, то за 5 км від озера (на курорті Драгобрат) ви зможете знайти відповідні готелі. За дві ночі компанії з двох осіб доведеться заплатити від 1200 грн до 2200 грн. Харчування у вартість деяких номерів не включене.

Озеро Бребенескул

Найвище над рівнем моря в Україні (1 801 м) розташоване казкове озеро Бребенескул. Воно заховане у глибокій ущелині між вершинами Гутин Томнатик і Бребенескул. Через особливості клімату і рельєфу, воно нагадує кратерне озеро чи вулкан Руапеху у Новій Зеландії.

Шукачам мальовничих фотографій, варто пам’ятати: якщо на Чорногорі негода, то на Бребенескул – справжній катаклізм. Оскільки у другій половині літнього дня сонце сідає швидко, то біля озера стає спочатку прохолодно, а трохи згодом – вельми і вельми холодно. Блакитна вода озера манить втомлених мандрівників купатися, але температура у водоймі надто холодна для цього. Навіть у спекотний літній день вода не нагрівається більше 15°C.

Як добратися зі Львова до озера Бребенескул?

Дорога до села Ворохта зі Львова. Фото - 032.ua

Щоб добратися до озера Бребенескул зі Львова, потрібно зробити зупинку у Ворохті. Дорога власним автомобілем у вас займе близько 4 годин. Щоб встигнути за один день побачити “кратерне озеро Карпат”, потрібно виїжджати з самого ранку. У путівниках розповідають, що в 90% випадків дорога до і назад – це не похід в гори, а забіг по місцевості з короткою зупинкою на 15 хвилин для фотографування.

Де зупинитися?

У селі Ворохта є готелі. Відстань від поселення до мальовничого озера становить майже 12 кілометрів, але це найближчий населений пункт, що приймає відважних мандрівників. Якщо вас двоє і ви плануєте залишитися на дві ночі, то вам доведеться заплатити від 1200 до 2200 грн.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини