Без боротьби УНР зараз би не було б сучасної Польщі – історик

Без боротьби УНР сьогодні могло б не бути незалежної України та Польщі.

“Як історик я вважаю, що без цієї боротьби, яку вів Петлюра, сьогодні могло б не бути Української держави”,- заявив польський історик, працівник Інституту національної пам’яті Польщі Мірослав Шуміло, передає Укрінформ.

Союз польського лідера Юзефа Пілсудського і глави УНР Симона Петлюри відіграв позитивну роль, хоч і закінчився поразкою. Генерал польської армії Тадеуш Кутшеба у своїх спогадах про спільний похід на Київ написав: “Українська кров військ отамана Симона Петлюри не була марною. Вона довела Польщі, Росії та світові, що Україна прагне жити, це успіх навіки”.

Україна не здобула державності 1920 року через військові помилки та брак часу на формування української армії, вважає Шуміло.

Польсько-більшовицьку війну 1920 року, на його думку, слід назвати польсько-українсько-більшовицькою.

“Це справедливо, оскільки, по-перше, УНР була офіційним союзником Польщі, а по-друге, ця армія була єдиною сильною союзницькою формацією. Ця війна має називатися польсько-українсько-більшовицькою, оскільки наступ у квітні 1920 року було організовано для звільнення України. Це була війна за Україну і за Польщу, адже обидві держави в той момент воювали за свою незалежність”, – підкреслив польський історик.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини