Священик на Львівщині уже два роки знімає відео про розбиту дорогу. Знаєте, який результат?

Хронологія креативного протистояння.

Священик УГКЦ Роман Гром уже два роки разом з місцевими жителями привертає увагу до жахливого стану дороги місцевого значення Мшанець-Стрілки. Цю гірську 15-кілометрову дорогу не ремонтували більше 30 років. Час від часу покриття вирівнюють за допомогою грейдера, однак особливого ефекту від цього немає.

Один з пародійних кліпів отця Романа про цю дорогу зібрав не лише близько мільйона переглядів у YouTube та Facebook, а й обіцянки чиновників відремонтувати дорогу. Однак попри публічні заяви місцевих депутатів та посадовців Львівської ОДА, ремонт дороги відбувається лише на словах.

ZAXID.NET коротко розповідає про творчість священика і як вона впливає на стан дороги.

***

Перше відео священик з села Мшанець Роман Гром присвятив розбитій дорозі Мшанець-Стрілки ще 18 червня 2018 року. У кліпі «Ями, ями, ями, хлопці з рюкзаками» діти перепливають калюжі на дорозі на шинах з веслами під пісню про критичний стан дороги. Тоді на це відео ніхто з місцевої влади взагалі не звернув уваги, коротеньку замітку про це опублікувала лише місцева «Самбірська газета».

Менш ніж за рік, 20 березня 2019 року отець Роман записав другий відеоролик, який став вірусним – це був кавер на хіт «Плакала» українського гурту Kazka. На відео львівський актор Назар Титар разом із місцевими дітьми йдуть аварійною дорогою, показуючи ями. Цей кліп став дуже популярним у соцмережах і на нього нарешті звернули увагу ЗМІ.

Після публікації другого кліпу керівник департаменту дорожнього господарства Львівської ОДА Роман Кокотайло заявив, що аварійну дорогу відремонтують протягом 2019 року. 22 березня 2019 року він заявив журналістам, що загалом ремонт цієї дороги обійдеться у 60 млн грн (за умови одношарового асфальтного покриття).

За кілька місяців після публічної обіцянки, 5 серпня 2019 року, Роман Кокотайло сказав, що ремонт цієї дороги робити не будуть через відсутність фінансування. Він повідомив, що Старосамбірська районна рада та РДА не внесли дорогу у районний перелік фінансування, але був шанс, що дорогу Мшанець–Стрілки внесуть в обласний перелік. Проте і цього не сталось.

6 серпня 2019 року отець Роман Гром записав третє відео про жахливий стан дороги Мшанець-Стрілки, щоб ще раз привернути увагу чиновників. На цьому відео діти навколишніх сіл розказують про те, що якість дороги залежить від водовідведення, звертаючи увагу до відсутності кюветів вздовж дороги. Будь-якої оперативно реакції на цей ролик з боку місцевої влади нам не вдалось знайти.

Лише 4 жовтня 2019 року Старосамбірська райрада відреагувала на старання священика і виділила перші 100 тис. грн, «щоб розпочати ремонтні роботи з понеділка». Принаймні, так стверджував один з депутатів райради Іван Пикус. Тоді йшлося про те, що ЛОДА дасть ще 200 тис. грн і за ці гроші викопають кювети і встелять дорогу гравієм. Однак, за даними місцевих жителів, роботи так і не розпочалися. Хоча Іван Пикус у розмові  заявив, що за ці 300 тис. грн робітники вирили кювети на 1 км дороги і порівняли її грейдером, проте зараз стан покриття знову погіршився.

29 жовтня 2019 року департамент дорожнього господарства ЛОДА оголосив тендер на виготовлення проектно-кошторисної документації (ПКД) для ремонту дороги Мшанець-Стрілки. У тендері перемогла місцева компанія ТОВ «Інвестбізнеспроект», і 5 грудня 2019 року з нею підписали угоду, згідно з якою ПКД мали б виготовляти до кінця 2020 року, однак, за словами о. Романа Грома, представники компанії пообіцяли завершити роботи до кінця квітня.

25 травня 2020 року 16-річний мешканець села Галівка Віктор Нагина опублікував коротке сатиричне відео, де він разом з іншими дітьми садить картоплю на дорозі від Мшанця до Галівки. Так місцеві жителі відреагували на безрезультатні намагання місцевої влади вирівняти дорогу за допомогою грейдера.

28 травня 2020 року на офіційному сайті ЛОДА опублікували прес-реліз, де повідомили, що виготовлення ПКД на ремонт дороги Мшанець–Стрілки досі триває. Уже новий директор департаменту дорожнього господарства ЛОДА Орест Шуліковський повідомив, що ПКД на ремонт дороги ще не готова, адже поліція не затвердила організацію дорожнього руху.

Цікаво, що орієнтовна вартість ремонту цієї дороги за рік зросла в п’ять разів. За словами Ореста Шуліковського, зараз вартість капітального ремонту 13 км цієї дороги за проектом становитиме близько 270-300 млн грн, хоча торік йшлося лише про 60 млн грн.

Реакцією на свіже повідомлення ЛОДА став новий кліп о. Романа Грома. 30 травня 2020 року свіщеник разом із дітьми довколишніх сіл записав чергове відео про злощасну дорогу.

«Нинішній карантин надихнув нас на розповідь про карантин, який триває вже 30 років в одинадцятьох селах Старосамбірського району. Дорога Стрілки–Мшанець постійно перебуває в аварійному стані, що призвело до повного занепаду перспективного регіону», – прокоментував відео отець Роман.

1 червня 2020 року директор департаменту дорожнього господарства Львівської ОДА Орест Шуліковський повідомив, що ремонт дороги Мшанець-Стрілки знову не передбачений ні в обласному, ні в районному списках на фінансування. Як і чому так вийшло, новий очільник дорожнього департаменту не знає. «Ми зараз вишукуємо можливості знайти декілька мільйонів, щоб перекрити і усунути недоліки на найпроблемніших ділянках», – заявив він.

Таким чином питання капітального ремонту дороги Мшанець–Стрілки досі залишається відкритим. Виглядає, що поки у Львівській ОДА шукатимуть гроші на дорогу, священик Роман Гром зможе зреалізувати не одну творчу ідею.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини