Коронавірусний ажіотаж: на Львівщині утворились черги на ПЛР-тестування

У Львівському обласному лабораторному центрі на черзі «стоять» близько 2500 біоматеріалів, які ще не встигли дослідити на COVID-19. Тому деяким хворим доводиться тижнями чекати на результати ПЛР-тестів.

Про це повідомляє Львівський портал.

ПЛР-тести у Львові проводять чотири заклади: Львівський обласний лабораторний центр, лабораторія медуніверситету та військового госпіталю. Віднедавна до цього списку додався ще й Центр легеневого здоров’я, але він такі дослідження наразі робить лише для власних пацієнтів.

Загалом львівські лабораторії тепер можуть проводити близько 350 ПЛР-тестів на добу. Втім цю кількість найближчим часом збираються збільшити до 500.

Навіть із показником у 350 ПЛР-тестів на добу Львів входить у трійку міст України, де проводять найбільше таких досліджень. Однак пацієнтів із підозрою на коронавірус не меншає і лабораторії не встигають опрацьовувати всі біоматеріали, які їм надходять.

Лише в одному обласному лабораторному центрі зараз на черзі «стоять» 2500 взірців біоматеріалів. Його директор Роман Павлів каже, що лаборанти працюють про 11 годин на день, не маючи вихідних і відпустки. За добу вони роблять близько 400 ПЛР-тестів, втім  все одно не можуть дослідити всі наявні зараз матеріали.

За словами Романа Павліва, причина у затримках результатів тесту є не лише у великому об’ємі роботи, а й у тому, що полімеразна ланцюгова реакція є складним дослідженням, яке забирає чимало часу.

«Полімеразна ланцюгова реакція – це складний і тривалий процес. А люди думають, що це те саме, що зробити біохімічний аналіз крові. Ні, це неправда. Лише саме дослідження триває 9-10 годин, а до цього ще потрібно підготувати сам біоматеріал. Іноді цей процес теж забирає багато часу. Деколи взагалі доводиться робити повторно дослідження, бо у пробі може бути замало збудника, через це потрібно нарощувати ДНК, РНК. Тому ПЛР-тест не робиться за 9 годин, треба це розуміти. І якщо є затримки, то вони виникають не через якісь наші забаганки, а через те, що це є дуже великий обсяг роботи», – підкреслив Роман Павлів.

Львівському порталу відомі не поодинокі випадки, коли львів’яни чекали на результати ПЛР-тестів щонайменше тиждень-півтора.

У всіх вищезгаданих чотирьох закладах, де у Львові роблять ПЛР-тести, ці дослідження є безкоштовними.

У Львівській ОДА знають про ажіотаж, що виник довкола ПЛР-тестів. Однак зауважують, що наразі мова йде про затримку результатів на 5-7 днів.

На утворення черг на ПЛР-тестування вплинув не лише стрімкий ріст кількості хворих. Однією з причин ще може бути те, що до середини травня всі охочі мешканці Львова та області могли пройти таке дослідження. Так, у наметі, що стоїть на території обласної інфекційної лікарні, медики проводили забір біоматеріалу у всіх, хто звертався з таким проханням.

«На фоні паніки люди думали, що ПЛР-тест – це панацея. Треба чи не треба його робити, всі йшли. Відповідно, були черги. І ви самі розумієте, що це неправильно, коли в тій черзі стояли 50 людей. Навіть якщо ти прийшов здоровий, то в такій черзі суттєво зростає ризик інфікування. Так, це була проблема, але вона була не лише в нас на Львівщині… Це була невластива функція для тієї палатки, але, розуміючи соціальну напругу, вона певний час справді була місцем, де працівники інфекційної лікарні проводили забори біоматеріалу у людей. Зараз цього вже не роблять», – прокоментував очільник департаменту охорони здоров’я ЛОДА Орест Чемерис.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини