Куди поїхати зі Львова відпочити на вихідні

10 маршрутів на будь-який смак.

Немає нічого кращого після послаблення карантину, ніж вибратися на природу і погріти під сонцем свої білі від сидіння вдома обличчя. Погоджуєтесь?Пропонуємо вам підбірку 10 місць на Львівщині, де можна не тільки насолодитись природою, а й побачити різні цікаві пам’ятки.

Усі маршрути – одноденні, але ви можете поєднувати їх між собою або ж продовжувати мандрівку в сусідні населенні пункти. У підбірці ви знайдете маршрути як для «лінивого» відпочинку, так і для активної мандрівки, передає Zaxid.net.

В гості до неандертальців у грот Прийма

Урочище Прийма розташоване у 2 км від міста Миколаїв на Львівщині. Залишки древньоруського городища вражають своєю красою та історією. Грот складається з кількох печер, де, за версією археологів, жили неандертальці. Грот Прийма вважається найдавнішим поселенням мисливських таборів у печерних умовах материкової України, його вік – понад 45 тисяч років.

Сьогодні урочище приманює туристів своїм незвичним виглядом. Дорога до пам’ятки починається біля кар’єру у Розвадові і далі йде лісом. До урочища є вказівники та протоптана мандрівниками стежка.

Розташування: Розвадів, Миколаївський район

Відстань від Львова: 40 км

Відпочити і пофотографуватися у Турківському кар’єрі

Кам’яний кар’єр у місті Турка ще називають Блакитним озером через його красивий колір. Кар’єр розташований у невисоких горах Турки і з висоти виглядає не менш чарівно, ніж зблизька. Найкраще їхати у Турку на кар’єр у сонячну погоду – тоді водойма маж насичений блакитний колір.

До слова, купатися у кар’єрі заборонено: він глибокий (до 20 м) та небезпечний.

Подорож до кар’єру можна продовжити прогулянкою у Турці, де розташовані бойківські дерев’яні церкви та старовинні будиночки.

Розташування: місто Турка, Турківський район

Відстань від Львова: 130 км

Відвідати поселення білих хорватів

Ще донедавна про поселення білих хорватів неподалік обласного Миколаєва мало хто знав. Знайти стародавні печери та святилище язичників було складно, бо шлях зовсім непромаркований і багато місцевих жителів навіть не знали, що проживають поруч такої пам’ятки. Однак після скандалу зі встановленням на території заповідника «Стільське городище» гіпсової Богородиці ця місцевість стала привалювати туристів.

Стільське городище у VII — X століть було осередком влади Білої Хорватії. Білі хорвати були язичниками і на території городища є багато язичницьких символів, навіть збереглися їхнє святилище. З приходом християнства у печерах облаштували келії монахів. Зараз стародавні печери слугують для жителів місцевих сіл пивницями для зберігання картоплі.

Стільське городище розташоване на околицях сіл Стільсько та Дуброва. Доїхати до заповідника можна дорогою, яка веде до Миколаєва. Не доїжджаючи близько 10 км до міста буде поворот на село Тростянець, а за ним Стільсько.

До речі, нещодавно на Львівщині створили туристичний кластер «Львівське опілля», тому незабаром про Стільське городище та інші туристичні точки у межах чотирьох близьких до Львова ОТГ можна буде дізнатись більше.

Розташування: села Стільсько, Дуброва, Миколаївський район.

Відстань від Львова: 35 км.

Піднятися на дуже високий замок Гербуртів

Як вам ідея дістатися до найвищого замку у Львівській області? Щоправда, замок у 4 км від Добромиля перетворився на руїни, однак навіть в такому вигляді не втрачає привабливості.

Замок Гербуртів розташований близько до кордону з Польщею. Його збудували у 1450 році для родини польських шляхтичів Гербуртів, а згодом він перейшов у власність родини Конєцпольських. Дослідники вважають, що у замку ніхто не жив і він виконував захисну роль, фактично був фортецею. Зараз від замку залишились руїни мурів, чотириярусної бастеї та кілької приміщень.

Замок розташований на висоті 560 метрів і звідси відриваються гарні краєвиди на найближчі населені пункти, зокрема міста Самбір та Перемишль.

Розташування: місто Добромиль, Старосамбірський район.

Відстань від Львова: 110 км

Погуляти містом-фортецею Тустань

Залишки давньоруського наскельного оборонного комплексу, митниці та міста-фортеці біля села Урич сьогодні є однією із найпопулярніших точок для подорожей. Фортеця розташована на скелях-пісковиках, висотою 85 метрів. До фортеці веде облаштована дерев’яними поручнями і сходами стежка.

В 2014 році представили 3D-модель усіх п’яти періодів дерев’яної забудови Тустані, щоб показати, як виглядала споруда 800 років тому.

Потрапити у Тустань зі Львова можна через курортне містечко Східниця або ж їхати трасою Київ–Чоп і повернути на Урич за селом Верхнє Синьовидне. Дістатись до фортеці допоможуть вказівники.

Зі Східниці, до речі, до Тустані можна пройти пішки. Дорога здебільшого йде через ліс та займе орієнтовно 1,5 години.

Розташування: село Урич, Сколівський район

Відстань від Львова: 100 км.

Відпочити у тиші біля Чорних озер

Неподалік села Лелехівка на території Яворівського національного парку розкинулись озера, які через свій темний колір назвали Чорними. Озера розташовані посеред мальовничої природи і є частиною екологічного маршруту заповідником «Розточчя», який називається «стежка Івана Франка».

Довкола озер є ліс, де можна прогулятись стежками і насолодитись тишею.

Розташування: село Лелехівка, Яворівський район

Відстань від Львова: 30 км

Позасмагати на річці Стрий

Цей маршрут ідеально підійде для тих, хто хоче відпочити на природі, але не має сил чи настрою багато ходити.

Відпочинок біля річки Стрий варто планувати в гарну погоду, щоб можна було намочити ноги у воді та позасмагати. Найкращим місцем для відпочинку біля цієї річки вважається місцевість біля карпатського села Нижнє Синьовидне. Тут річка доволі мілка, а течія не стрімка. Річку видно з траси Львів–Сколе, тому з обранням місця відпочинку проблем не буде.

На річку Стрий також можна заїхати з села Тишивниця. З’їзд до річки – перед мостом у селі. Поруч з річкою у цьому місці розташовані красиві скелі.

У погожі дні біля річки Стрий відпочиває багато людей, які не завжди прибирають за собою сміття.

Розташування: с. Верхнє Синьовидне, Сколівський район

Відстань від Львова: 95 км

Дістатися найвищого водоспаду Львівщини

Чому б за гарної погоди не поїхати освіжитися до найвищого водоспаду Львівської області? Водоспад Лазний є частиною Національного парку «Сколівські Бескиди» і розташований неподалік села Довге. Він не є таким популярним як водоспади Гуркало чи Кам’янка, однак не менш цікавий для відвідин. Тим більше, що тут ніколи не буває багато туристів.

Водоспад Лазний – трьохкаскадний і його висота доходить до 12 метрів.

Водоспад розташований посеред лісу в глибокій ущелині. Дорога до нього нелегка, однак довколишні краєвиди вартують того, щоб трохи змучитись. Стартує шлях від села Довге по лівому березі річки Стрий. Дорога веде до руїн Стрийської ГЕС, після чого заходить у ліс, де промаркованим шляхом можна дійти до потічка Лазний, а згодом і до самого водоспаду. Варто взяти до уваги, що після дощу прохід до водоспаду ускладнений і слід потурбуватися про зручне, водонепроникне взуття.

Поїздку до найвищого водоспаду Львівщини можна поєднати з походом до ще одного водоспаду Сопіт, який розташований поруч. Дорога да нього стартує вкінці одноіменного села через ліс.

Розташування: село Довге, Дрогобицький район.

Відстань від Львова: 115 км

Підкорити найвищу гору на рівнині

Гора Камула (471 м) вважається найвищою точкою між Карпатами та кримськими горами. Гора розташована у Перемишлянському районі і також є найвищою вершиною горбистого пасма Гологори.

Від села Романів є промаркований червоними стріклами маршрут через ліс, який спочатку веде до Кам’яного Стіжка – величезного кам’яного стовпа, а потім виводить до гори Камула. Маршрут до вершини йде через красивий буковий ліс, де-не-де встановлені лавки та альтанки.

Розташування: село Романів, Перемишлянський район

Відстань від Львова: 35 км.

Прогулятися до початку витоку Дністра

А ви знали, що третя за довжиною річка України та дев’ята в Європі починається у Турківському районі? Саме так, між гірськими селами Розлуч та Вовче протікає струмок Старе Поле, яким починається Дністер. Водойма розташована на території Регіонального ландшафтного парку «Верхньо-дністровські Бескиди» і є пам’яткою природи.

Виток Дністра розташований на висоті 818 метрів. Найкраще розпочинати похід до нього з села Розлуч – маршрут промаркований, а по дорозі можна подивитися на бойківські хати та дерев’яні церкви у селі. Окрім витоку Дністра на території села Розлуч розташовані витоки джерел «Cодова», «Нафтуся» та «Залізна», а також штучне озеро біля соснового лісу.

Розташування: село Розлуч, Турківський район.

Відстань від Львова: 120 км.

Усі маршрути підходять для мандрівок автівкою або велосипедом. Після відновлення курсування автобусів та потягів, ви зможете мандрувати у ці місця і громадським транспортом.

Їдучи на відпочинок, не забувайте, що карантин в Україні хоч і послаблюють, однак не скасовують. Дотримання дистанції та дезінфекція не менш важливі на природі, ніж в місті.

Усі фото авторки та з відкритих джерел

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини