Пам‘ятаємо: композитора побили до смерті за зауваження щодо мови

Злочинці побили до смерті 45-річного композитора Ігоря Білозіра у Львові 8 травня 2000 року. Чоловік помер у лікарні за 20 діб.

Перед тим із товаришами відпочивав у кав’ярні “Цісарська кава”, святкували день народження. Почав співати українську пісню “Перший сніг”, що не сподобалось одній компанії відвідувачів. Ті хотіли слухати російський шансон, – пише Газета.юа.

П’яні молодики вимагали припинити спів, а на пояснення, що виступає народний артист України, почали ображати українців та українську мову. Словесна перепалка переросла у значний конфлікт, який зупинила міліція.

Врешті, ввечері чоловіки розійшлись. Ігор Білозір разом із товаришем, журналістом Миколою Гнатовським, йшов додому. Раптом на них напали та почали бити по-звірячому, використовували кастети. Білозір отримав сильний пролам черепа – травму майже не сумісну з життям.

Відчайдушні спроби медиків урятувати життя українського композитора не дали результатів. Його поховали на Личаківському кладовищі. Винуватцями нападу визнали Дмитра Воронова – сина першого заступника начальника Львівського МВС, та підприємця Юрія Калініна. Перший отримав 15 років як убивця, другий – 12, як співучасник. Згодом, 2002-го, вироки скоротили до 10 та 8 років.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини