“Маску, шалик, труси, що завгодно, тягніть на писочки, не легковажте!… Мусите бути готовими до стрімкого росту інфікованих…” – українка з Італії

“Друзі, мусите бути готовими до стрімкого росту інфікованих і хворих у ближчий тиждень…”

Львів`янка Оксана Льода, яка мешкає в Італії попередила українців про збільшення кількостів нових випадків інфікування коронавірусом та порадила дотримуватися карантинного режиму:

“Щойно подивилася новини, але не про Італію писатиму.

Жахливі кадри з іспанських шпиталів і 2700 померлuх вражають, вірус щоразу прискорюється, тому вирішила викласти наступне. Писатиму, спираючись на те, що бачу і переживаю тут, в Ломбардії, за 8 км до пекла.

Щодня першими читаю новини з України, знаю, що карантин, знаю, що моїм друзям вистачає здорового глузду його дотримуватися, знаю, що вже прибули тампони для діагностики. Друзі, мусите бути готовими до стрімкого росту інфікованих і хворих у ближчий тиждень. Інкубаційний період коронавірусу – 14 днів, а за іншими твердженнями – усі 21, тож карантин не означатиме миттєвої перемоги. Плюс до всього, зараз, маючи тампони, його почнуть нарешті діагностувати. Цифри прогнозувати важко та й не моя це справа, але будьте готовими. Я про інше.

Від кожного з вас треба зовсім мало – не панікувати, бо це ще нікого не врятувало, сісти по хатах, не приймати гостей, мити руки, дезінфікувати дверні ручки, мобілки, тощо. Біля вхідних дверей варто простелити зволожену дезінфекцією шматину, взуття тримати за порогом чи біля порогу. Верхній одяг, в котрому виходили з дому, італійські медики радять виносити на балкон, на сонце – на 30 хв, якщо сонечка нема – на кілька годин. Якщо мусите ходити на роботу, не користуйтеся громадським транспортом! Всі розуміємо, що тримати безпечну дистанцію в українських маршрутках нереально, і жодна маска не врятує при концентрованій кількості вірусу. Хто займається спортом, обмежте на час карантину фізичні навантаження! У супермаркети йдіть з ґумовими рукавичками і краще уникайте металевих візочків, на металі та зараза живе довше. Маску, шалик, труси, що завгодно, тягніть на писочки, не легковажте! Не боїтеся за себе, побережіть інших. Після сmерті касирки, в італійський маркет тупо не впускають без маски, а разові рукавички для покупців – насипом у контейнерах при вході, і вам не дозволять їх проігнорити. Все, принесене з маркету, ми протираємо змоченою у дезинфікуючому засобі шматиною, овочі і фрукти, які можна почистити від шкуринки, чистимо перед вживанням.

Делікатно до віруючих. Спасенна фраза “В церкві ще ніхто нічим не заразився,” – цього разу не пройде. Якщо Папа Римський вже не тільки меси проводить, але й сповідь дозволив приймати онлайн, то мабуть варто прислухатися. Знову ж таки, справжній християнин повинен дбати про ближніх, не забувайте.

До загальновідомих симптомів (гарячка, біль у м’язах) італійські медики додають втрату нюху і смаку. За перших проявів тут дзвонять сімейним лікарям, котрі, як правило, рекомендують збивати температуру (але не ібупрофеном, на цьому особливо наголошують!), пити багато теплого чи гарячого пиття і спостерігати перебіг. За появи сухого кашлю чи ускладненого дихання – дзвоніть у швидку. Допускаю, що в Україні буде свій алгоритм, тому візьміть до уваги лише корисну інформацію.

Друзі-волонтери зі Львова, справжні Батяри і Лицарі, нагадали про озонові та кварцові (сині, пам’ятаєте?) лампи, хлопці радилися з медиками усіх рівнів і профілів, тому кажу точно – помічне! Витягайте зі стрихів і підвалів! Тільки правила користування не ігноруйте!

Ну, а наостанок трохи про Італію. Північ не встигає ховати померлuх, а Південь вимагає м’якшого карантину, посилаючись на незначну кількість випадків. По Неаполю молодики розгулюють компаніями, а Сіцилія тупо заблокувала барки (пароми) зі своїми ж співгромадянами, котрі прибули з Півночі. Навіть сіцилійцям, що спробували повернутися додому, не дозволяють зійти на берег за жодних обставин. Люди скрізь люди.

Пи.Си. Щоб трохи розвіяти настрій, тримайте фото. То відомі Львівські Батяри на карантині.

Пи.Пи.Си. Нескромно проситиму про поширення. Речі загальновідомі, та все ж, може кому придасться. Дякую.”

Редакція може не поділяти тексти та(або) погляди авторів і не несе відповідальність за їхні матеріали. Також редакція не несе відповідальності за коментарі, які розміщені в соціальних мережах під інформаційними матеріалами редакції.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини