Львівяни готові палити шини, аби не допустити в госпіталь евакуйованих із Китаю

У райцентрі Винники Львівської області протести: люди перекрили під’їзд до госпіталю ветеранів війн та репресованих, бо бояться, що до них привезуть на карантин евакуйованих із Уханя українців. Під медичний заклад звезли шини, які погрожують запалити, якщо влада не дослухається.

Акція почалася о 14-й годині, повідомляє zaxid.net.

Відзначається, що паніка почалася у середу зранку, коли з госпіталю почали евакуйовувати пацієнтів. Протестувати вийшли навіть деякі працівники лікарні.

Заступник голови Львівської ОДА Іван Собко під час брифінгу 19 лютого відзначив, що немає жодних розпоряджень про потребу в розміщенні українців із Китаю на території Львівщини. За його словами, це були навчання, тобто, окремі медустанови, за дорученням МОЗ, перевели у стан так званої посиленої готовності.

“Також доручено внести дві медичні установи до переліку таких, на базі яких мають бути проведені симуляційні навчання для медперсоналу та інших дотичних підрозділів, що можуть бути долучені у випадку потреби. Це обласна інфекційна лікарня та госпіталь у Винниках”, – заявив чиновник.

Генеральний директор госпіталю Максим Прикупенко підтвердив, що евакуація відбулася через симуляційні навчання і паніка безпідставна. Пацієнтів, які мали бути виписані, виписали додому, а решту – перевели в інші лікувальні установи області та міста. Він додав, що заклад не готовий прийняти людей на карантин і до них українців точно не привезуть.

“Для того, щоби забезпечити місця для пацієнтів, які би, можливо, могли постраждати, якщо літак сів би у Львові і щось би трапилось надзвичайне, то госпіталь міг би прийняти тих пацієнтів, які отримали травми для проведення рентгенів, операцій… Я маю інформацію, що до нас на карантин пацієнтів з літака не привезуть. Заклад не готовий прийняти людей на карантин”, – пояснив Прикупенко.

Крім того, мер Львова Андрій Садовий повідомив, що розмовляв із міністром МОЗ Зоряною Скалецькою і запевнив, що ніхто українців з Китаю на Львівщину не евакуйовує.

За словами Садового, наразі немає конкретного закладу, в який відвезуть евакуйованих. Це питання вирішиться, коли стане відомо, скільки людей повернуться з Китаю в Україну.

Протестувальники заблокували на території госпіталю, окрім медичного транспорту, ще й знімальну групу телеканалу “1+1. Про це повідомила в соцмережі журналістка “ТСН” Наталка Волосацька. Пізніше вона додала, що їм вдалося виїхати.

Ранком 19 лютого з аеропорту “Бориспіль” вилетів літак авіакомпанії SkyUp, яким евакуюють українців із китайського міста Уханя.

Евакуйованих з китайського Уханя українців готові розмістити в лікарні районного центру Миронівка Київської області. Про готовність закладу прийняти українців на карантин повідомила МОЗу Київська обласна державна адміністрація.

Водночас, на Тернопільщині директор санаторію “Медобори” через тиск місцевої громади відмовився приймати на карантин евакуйованих з Китаю людей. Посадовець повідомляв раніше, що досяг попередніх домовленостей із керівництвом держави про розміщення карантинних пацієнтів. Однак співробітники санаторного закладу влаштували акцію протесту та категорично відмовилися в такому разі виходити на роботу.

Депутати Гостомельської селищної ради проти того, щоб евакуйованих з міста Ухань розміщували у Київській лікарні №2.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини