“Слуга” Брагар заявив, що патріотичне кіно не варте фінансування (відео)

“Слуга народу” Євген Брагар заявив, що патріотичне кіно не варто фінансувати через те, що воно не окупається. Він навів у приклад фільми, які “нормально фінансувались та повернули витрати”. І це, наприклад, “95 квартал”.

Народний депутат від “Слуги народу” Євген Брагар розповів про те, що українське кіно не варто фінансувати з бюджету в ефірі телеканалу “Рада”, передає Прямий.

“Державна підтримка і так надається за участю Держкіно. Питання про її ефективність дуже сумнівна. Над цим треба дуже інтенсивно працювати. Я дуже сумніваюся в необхідності такого великого фінансування”, – заявив Брагар.

Він привів приклади успішного, на його погляд, державного фінансування. Так, згідно з його даними, у 2018 році окупили витрати на зйомки завдяки касовим зборам “Свінгери”, “Дзідзьо. Перший раз” (не отримували державного фінансування”, “Скажені весілля” (10% фінансування), а також “Я, ти, він, вона” (від “Кварталу 95″, який «отримав нормальне фінансування”), і мультиплікаційний фільм “Зачарована принцеса”.

“Але успіх цього мультика став можливим не завдяки зборам в Україні, а в першу чергу за рахунок зборів в Китаї”, – сказав нардеп.

Патріотичне кіно взагалі, на думку Баграра, не варте фінансування. Прибутку не буде.

Коли ж ведуча запитала його щодо того, чи варто було фінансувати фільми “Донбас” та “Кіборги”, він заявив, що кіноіндустрія – це бізнес.

“Ці фільми, незважаючи на те, що отримали досить потужне державне фінансування, вони не вийшли в плюс. А кіноіндустрія – як і будь-який бізнес – там головна стратегія в тому, щоб зробити комерційно привабливий продукт”, – сказав “Слуга народу”.

І додав, що такі фільми не варто фінансувати, а якщо й знімати, то не більше, ніж 1-2 фільми на рік.

“Я давав би гроші тільки тим жанрам, які в перспективі можуть окупитися. Патріотичний жанр… Більшість українців не ходить на це в кінотеатр, тому, якщо і знімати такі фільми, то робити не 5 стрічок на рік, а одну-дві стрічки в рік. А більше сконцентруватися на тих жанрах, яким дійсно потрібне державне фінансування”, – резюмував він.

 

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини