“Гoлoвний прoвaл і зрaдa дня – прес службa Президентa… Звільніть їх!” – Ірина Геращенко

Геращенко

Співголова фракції “Європейська Солідарність” Ірина Геращенко прокоментувала прокоментувала Нормандську зустріч, яка вчора відбулася в Парижі, за участі Володимира Зеленського, Владіміра Путіна, Емануеля Макрона та Ангели Меркель.

Далі пряма мова Ірини Геращенко:

“Чому саме зараз?

В канцлера Німеччини Ангели Меркель скоро завершується її багаторічне перебування на посаді. Вона дійсно переймалася мінським процесом всі ці роки й прагне бодай якогось прогресу на фініші своїх повноважень.

Президент Макрон заходить в виборчу кампанію. Він ніколи особливо, насправді, не переймався мінським процесом, але зараз прагне лідерства в ЄС , і хоче закріпити за собою успіх – зокрема в чутливому питанні звільнення заручників. Він не проти, аби компроміс на Донбасі відбувався виключно за рахунок України.

Й Німеччина , і Франція , як і ЄС вцілому хотіли б потепління з Росією. Якщо це відбудеться за рахунок України- так і буде.
Президент Зеленський прагнув зустрічі з Путіним з першого дня своєї каденції, бо щиро і дещо наївно вірить, що зможе обаяти КДбіста й закінчити війну, що він везунчик і фортуна й цього разу допоможе. Його команда й досі не до кінця вірить, що війну розпочав і може завершити тільки Путін.
Але дату саміту і згоду на нього давав четвертий. Росії не вистачило кілька місяців добудувати « Північний Потік -2», і їй конче необхідні ці кілька місяців мати транзит через Україну. Потім тема транзиту стане ще однією темою шантажу Києва . А зараз саме газове питання, а не Донбас , були вирішальними для Путіна , коли він погодився на зустріч. Саме тому газові двосторонні переговори в кілька раз за часом перетягти 10-хвилинну двусторонку президентів України і РФ, де навіть не прозвучало слово Крим( добре , що Зеленський згадав про анексований півострів на брифінгу) . Плюс, Москва втомилася від санкцій, звичайно, й вже майже повернулася до столу великих – тому Путін прагне прискорити цей процес виходу РФ з міжнародної ізоляціі, куди ми так важко його загнали. Але ключове – газ.

Безумовно , це була важлива зустріч нормандської четвірки після 3- річної перерви. Але вона не стала історичною. Не відбулося ні зради, ні перемоги. Ні підписання миру, ні капітуляції. Й скорше, це добре для України на цьому етапі.

Прогнозовано і дуже важливо – що до кінця року будуть звільнені заручники. Для мене це має дуже особистосний вимір, вболіваю, щоб серед списку були Станіслав Асєєв і наші військові, яких з 2015 утримують бойовики в окупованому Донецьку і Луганську . Путін не віддав нам їх в грудні 2017, вкравши ще два роки життя хлопців і їх родин. Очевидно, Путін міг звільнити заручників вже давно, але тримав як козир в своєму КДБшному рукаві. Це найвагоміший результат саміту.

Добре, що Зеленський згадав про червоні лінії і неможливість федералізації, про принциповість звільнення всієі території Донбасу.

Правильно, що СММ ОБСЄ має моніторити безпекову ситуацію 24/7, ми наполягали на цьому всі роки.

Прогнозовано і погано , що безпекові питання не вирішені, Путін відкладає їх на другий план. Погано, що не обговорювалася дорожня карта , яка б включала першочерговість безпекових пунктів, виведення іноземних військ, повернення до протоколів вересня 2014 року. Погано, що на переговорах жодного разу не прозвучало Дебальцеве, Новоазовск .

Домовилися домовлятися. Очевидно, що РФ спробує дотискати Україну по газовому питанню, підписанню короткотермінового контракту , відмови від позовів Нафтогазу до Газпрому на 3 млрд і 12 млрд. Москва дотискатиме на політичному блоці Мінська на своїх умовах, постійному статусі для окупованих територій і проведення виборів території, де залишаються російські війська.
Очевидно, що для збереження санкцій ВР буде пролонгувати старий закон про особливості місцевого самоврядування в ОРДЛО. Нового немає. До речі, це також пікантна деталь. Нинішня влада нищівно критикувала мінські угоди, в тому числі і прийняті нами закони, будувала на цьому свою виборчу кампанію. Натомість, нічого нового поки що не запропонувала.

Тим не менш , президент Зеленський не обійшовся без критики попередника, П. Порошенка , мовляв, він змушений виконувати підписане не ним, в тому числі в найболючішому питанні кордону. Критики Путіна, який не виводить військ , повторюючи про « нас там нет» і прямий діалог з Донбасом – не спостерігалося….

В важких міжнародних переговорах надзвичайно важливий беграунд. Знати , пам‘ятати, аналізувати , використовувати. Мінські угоди були підписані в найтрагічніші для України дні, коли треба було зупинити Іловайську і Дебальцевську бійні, вбивство українців. Ми використали паузу для нарощування міці української армії, посилення нашої оборонної сфери. Наступники, користуйтеся цим . Щось підписали не так і не те – підпишіть свій план, свою дорожню карту, яка приведу Україну до миру через перемогу. Ми ж в усіх питаннях , що працюють на Україну, точно будемо владу підтримувати. Бо ворог – в Кремлі. Це аксіома.

PS. Головний провал і зрада дня- прес служба президента. Звільніть їх, найміть краще Теслу.”

Алла Гунченко для Про Львів

Редакція може не поділяти тексти та(або) погляди авторів і не несе відповідальність за їхні матеріали. Також редакція не несе відповідальності за коментарі, які розміщені в соціальних мережах під інформаційними матеріалами редакції.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини