Якою була площа перед львівським вокзалом у різні роки (фото)

Ми пропонує пригадати, якою була площа перед головним залізничним вокзалом із часу його заснування.

Перший львівський вокзал приватного акційного товариства залізниці імені Карла Людвіга урочисто відкрили 4 листопада 1861 року. Його збудували за планами інженера Людвіка Вєжбіцького, майбутнього директора залізниці, автора концепції наявного нині львівського вокзалу. Місцем розташування обрали Городоцьке передмістя Львова, – пише Твоє місто.

Головний корпус залічничного вокзалу 1904 року

Перон вокзалу 1904 року

До нового вокзалу вела довга в’їзна алея, якою трамвайні колії підходили безпосередньо до головної брами. Фронтон прикрашали скульптури, виконані Петром Війтовичем, по обидва боки порталу встановлені дві алегоричні фігури, що символізували промисловість та торгівлю роботи Антоні Попеля. Ефектна головна брама з кутого заліза, виконана краківською фабрикою Гурецького за проектом професора Владислава Садловського, провадила до великого центрального вестибюля.

Вокзал 1915 року

Головна брама львівського вокзалу 1904-1910 рр.

Будівлі вокзалу були частково знищені в 1915 р. під час відходу російських військ зі Львова. Багато пошкоджень отримав вокзал під час боротьби за Львів у 1918–1919 рр., повна відбудова закінчилася тільки в 1930 р., тоді він став триповерховим.

Головний вокзал з висоти пташиного польоту 1928 рік

Вокзал під час війни. 1941 рік

Нову будівлю вокзалу відбудували 1946 р. Керівником Львівської залізниці в цей час був Петро Шахрай, який до війни керував вокзалами в Одесі та Донецьку.

1947 рік

Вид на вокзал 1970-1980 рр.

2010 рік

Довгий час площу не ремонтували. Масштабна реконструкція стартувала навесні 2019 року. Тут розділили потоки громадського та приватного транспорту, а кінцеві зупинки трамваїв та автобусів перенесли ближче до входу у вокзал.

Листопад 2019 року, за тиждень до відкриття оновленої площі перед вокзалом

За матеріалами Lvivcentr

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини