“Ми справді сепари!”: донеччани відповіли Зеленському щодо “трьох кроків” до миру на Донбасі

Жителі окупованих територій Донбасу розповіли, чи вважають вони себе сепаратистами і яким бачать майбутнє свого краю, відповівши на слова президента України Володимира Зеленського про можливі три кроки щодо досягнення миру на сході країни.

Відеодобірку з висловлювань Зеленського і реакції на них жителів Донецька зробили журналісти проєкту “Донбас.Реалії” від “Радіо Свобода“. Вона опублікована у Facebook.

Зокрема йшлося про завершення гарячої фази війни, примирення людей і реінтеграцію.

Наприклад, людям показали виступ Зеленського, де він запитував в українців: чи можуть вони уявити собі картину, що одного разу приїдуть до Донецька і, вдягнувши футболку з національною символікою та закутавшись державним прапором України, вийдуть у такому вигляді на вулицю.

На це донеччани, в більшості, відповіли негативно.

“Мені здається, що це щось із фантастики”, “Це його мрії. Але ні ним, ні будь-ким іншим вони не зможуть втілитися”, “Нехай мріє. Ми, донеччани, доброзичливий народ”, “Нехай пройдуться, питань немає. Нас ні до чого це не зобов’язує, їх теж. Ми не противники, а друзі, можна сказати”, “Ну, це кінокомедія. У нього всі пропозиції – одна виключає іншу. Це все повертається до того ж, що було за Порошенка”, “Зараз, коли людей вже зіштовхнули лобами і пішли суперечності, це їх дратуватиме. Їм буде неприємно і навіть огидно, з ненавистю будуть ставитися”, – поділилися думкою вони.

Також ймовірно, припустив президент, що наших громадян із Донецька і Луганська, незалежно від їхнього ставлення до “Л/ДНР”, без винятку називатимуть “сепарами”. І цього разу думки людей розділилися: одні підтримали його, зазначивши, що і самі вважають себе такими, інші ж заперечували.

“Це не лайка. Ми справді “сепари”. Ну а що, ні? У нас інші цінності, ми інакше дивимося на те, що нас оточує”, “Ну які ми “сепари”? Ми звичайні люди – як на тому боці, так і тут”, “Нам уже все одно, як нас називають”, “Дурниці це, ніякі не “сепари”. Людина має бути вільною і почуватися комфортно, мати свої права і свободи. А Галичина нав’язує нам свої культуру, героїв. Це нам не підходить”, –прокоментували донеччани.

Неоднозначними були їхні висловлювання і щодо риторичного запитання про повернення окупованих територій Донбасу під контроль України, а також примирення жителів західних і східних областей.

“Для того, щоб Донбас повернувся в Україну, вона повинна покаятися за те, що зробила!”, “Вони повинні просити вибачення, вони – перед нами… Поки між людьми кров, думаю, не скоро все це буде. Вони не погодяться, бо теж дуже багато втратили. Маю на увазі тих матерів, яким приходили похоронки. А у нас взагалі – ми дітей втрачали. Нас обстрілювали. Не ми ж прийшли до них у західну Україну!”, “Поки ці нацики керують там на чолі з Аваковим… Тому я Соловйова щодня дивлюся”, “Автономія, що завгодно, лише б війни не було!”, “Має минути якийсь час, і навіть не одне покоління, щоб це все забулося”, – підсумували донеччани.

Зазначимо, що в соцмережі це відео зібрало до двох тисяч “лайків” і стільки ж репостів, а також майже тисячу коментарів користувачів, думки яких щодо обговорюваної теми теж розділилися.

Цитати з промови Зеленського Донбас Реалії показали жителям Донецька.

Реакція донеччан на заяви президента. Чи вважають вони себе сепаратистами і яким бачать майбутнє Донецька?

Gepostet von Радіо Свобода am Montag, 4. November 2019

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини