Порошенко і Клімкін тримали перед Заходом проукраїнську лінію – Забужко

Українська письменниця та публіцистка Оксана Забужко вважає – тим, що у нас є сьогодні держава, яка зупинила агресора, ми маємо завдячувати Петрові Порошенку та Павлу Клімкіну.

Про це вона написала у своєму пості на Facebook. Там Забужко описала також численні інциденти на різних міжнародних заходах, коли їй доводилося доносити правду до європейців про події в Україні.

Хто не в курсі – “формула Штайнмайєра”, це те саме, що “формула Путіна” (ці два голубки нероздільні, “мы говорим – партия, подразумеваем – Ленин” (с)). Про мою сутичку, в травні 2014-го, з цим головним західним борцуном за долю замучених Україною рускоязичних младєнцев і за право Путіна “миротворчо” нас контролювати див. у інтерв’ю для lb.ua за травень 2016 р. (у “І знов я влізаю в танк…” є фраґмент про Штайнмайєра, а повний текст інтерв’ю тут – нівроку, пам’ятний був досвід!

“О.З.: Володимиру Рибаку в Донецьку вже живота ро@пороли за український прапор, а на Форумі європейських письменників у Берліні цей газпромівський викормиш Штайнмайер починає розповідати, як треба розуміти Путіна: бачте, в Україні деякі люди хочуть заборонити російську мову, а там же був не тільки Шевченко, а й Гоголь, який вважав, що Україна має бути частиною Росії…Це все говориться з трибуни, а я після нього маю виступати, і всі мої домашні заготовки вилетіли з голови. Я просто сказала, що там, де проливається кров, говорити про діалог – це цинізм лицемірів. І, даруйте, це не українці вбивають росіян за українську мову, це ті, хто прийшли на нашу землю, вбивають українців за жовто-блакитний прапор, і якщо в цих умовах ви говорите про діалог, то рано чи пізно закінчите форматом шоу «5 хвилин Гітлеру – 5 хвилин єврею».

Це був дикий шок, бо ніхто тоді в Європі так іще не говорив – через два місяці Путіна порівняла з Гітлером Даля Грібаускайте, і то це викликало, м’яко кажучи, неоднозначну реакцію, а тоді це все ще намагались представити як «український внутрішній конфлікт». Я вже можу мемуари писати з того всього, що було пережито за цей час, і якими хвилями вся ця інформвійна йшла. Тому, як тільки чую фразу «Європа від нас втомилася», мені одразу хочеться сказати: «Покажите свои погоны». Тому що нема ніякої єдиної «Європи», це теж путінський «мем»– реакція в різних країнах навіть серед політикуму від самого початку була дуже різною.

В.К.: Більшість лівих європейських інтелектуалів історично зачаровані російською культурою, і вони не вірили, що Путін чи колективний Путін – політичний монстр.

О.З.: Безперечно, бо коли 8 травня 2014 року я порівняла Путіна з Гітлером, мені вимкнули мікрофона. Модераторка перелякалася до істерики, сказали, що сталися технічні проблеми, але я таки сказала все, що хотіла сказати, і мене почули. За мною потім цілий день ходили всі німецькі журналісти, з величезним інтересом і вирозумінням записували інтерв’ю, жодне з яких так і не з’явилося друком. Можете говорити все, що завгодно, на Порошенка і на Клімкіна, але вони весь цей час послідовно тримали перед Заходом проукраїнську лінію. Те, що в нас є функціонуюча держава, не «failed state», а держава, яка зупинила й викрила агресора і заявляє світу, що вона є предметом агресії, – це дуже важливе досягнення, і само воно не прийшло.” (с)

Хто не в курсі – "формула Штайнмайєра", це те саме, що "формула Путіна" (ці два голубки нероздільні, "мы говорим -…

Gepostet von Oksana Zabuzhko (Оксана Забужко) am Freitag, 13. September 2019

До теми:

Редакція може не поділяти тексти та(або) погляди авторів і не несе відповідальність за їхні матеріали. Також редакція не несе відповідальності за коментарі, які розміщені в соціальних мережах під інформаційними матеріалами редакції.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини