У день, коли Зеленський пристав на ультиматум Варшави, електричку Жешув-Перемишль прикрасила карта з польським Львовом

Павло Подобєд
співробітник Українського інституту національної пам’яті, засновник і координатор Благодійної ініціативи “Героїка”

Про це пише: Новинарня

Чому не варто приставати на польські ультиматуми? (FB)

У попередніх дописах я стисло пояснив причини погіршення польсько-українських відносин у сфері історичної політики. Якщо коротко – польське керівництво не задовольняє встановлення двосторонніх відносин з Україною на рівноправних засадах.

Я особисто на перемовинах із польською делегацією неодноразово пересвідчувався у цьому, коли поляки із щирим здивуванням не могли зрозуміти чому перейменування вулиць в місті Києві – це справа винятково киян. Вони цілком щиро були впевнені, що проспект Степана Бандери – це така ж справа Варшави як і Києва. Більше того, не раз на власні вуха чув від посадовців Міністерства культури Польщі або польського Інституту національної пам’яті, що “Польща підтримує територіальну цілісність України, а ви називаєте в Києві проспект ім’ям Бандери“. Уловлюєте натяки?

У Польщі викликає роздратування, що Львівська міська рада не погоджує встановлення левівна польських військових похованнях Личаківського кладовища. Неодноразово польська сторона намагалась вирішити це питання напряму з адміністрацією президента України, аби «переламати через коліно впертих львів’ян». Переламати не вийшло – тоді поляки без будь-яких рішень завезли левів на Личаківське. Тепер вимагають їх узаконити, а як не узаконите – «конфлікт, конфронтація, бандерізація України».

Натомість, коли йдеться про встановлення пам’ятника Михайлу Грушевському у його рідному місті Холмі – польська сторона заявляє, що міська рада Холму категорично проти, тема закрита. «У нас – місцеве самоврядування, як ми можемо когось силувати, якщо вони не хочуть вашого Грушевського?» – щиро обурюються поляки.

ТЕПЕРІШНЯ ПОЛЬСЬКА ВЛАДА СВЯТО ПЕРЕКОНАНА: ТЕ, ЩО МОЖНА ПОЛЬЩІ, – УКРАЇНІ ЗАСЬ!

Наведу свіжий приклад. Це сьогоднішнє фото електрички Rzeszów–Przemyśl. Саме тієї, якою українці добираються на навчання та заробітки від кордону в глиб Польщі.

Електричка прикрашена зображеннями Юзефа Пілсудського, вояків Війська Польського ікартою міжвоєнної Польщі.

Електричка Жешув-Перемишль із картою міжвоєнної Польщі. Фото: Олександр Ком’яхов 

Уявляєте, якби Україна запустила таку електричку з українськими Перемишлем та Холмом? Уявили реакцію Польщі, особливо в день візиту польського президента до України?

Повернемось до питання компромісів. Як гадаєте, якщо Україна відмовиться від раніше висунутих Польщі умов: відновлюєте знищені українські пам’ятники в Польщі – тоді поновлюємо видачу дозволів на проведення пошукових робіт в Україні, – Польща на цьому зупиниться? Чи в польської сторони будуть нові побажання для «нормалізації»? На це запитання вже невдовзі відповість пан Зеленський. Чекаємо на новини, які він привезе з Варшави.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини