95 років тому польський уряд видав розпорядження щодо української мови

Закон “Про мову урядування державної та місцевої адміністрації” прийняли на українських землях у складі Польщі 31 липня 1924-го. Ним заборонили використовувати українську в державних установах Галичини.

“Хай живе ОУН. Проч з лядськими школами. Діти не вчіться по-польске тільки по українське” писали на стінах польських установ Фото: twitter.com/history_ukraine

Того ж дня видали закон “Про деякі постанови в організації шкільництва”. Цим актом, замість національних шкіл, створювалися двомовні. Викладання в них поступово переходило на польську, пише Gazeta.ua.

1924-го у Східній Галичині було понад 2 тис. українських шкіл. На початок Другої світової війни їх залишилось лише 352. Після закінчення таких шкіл українців не допускали до отримання вищої освіти. Привілеї мали лише ті, хто відслужив у польскій армії та склав присягу, пише Укрінформ.

У Львівському університеті ліквідували кафедру української мови та історії.

Тотальна політика полонізації українського населення загострила польсько-українські стосунки й призвела у майбутньому до низки трагедій – національних протистоянь на Волині та масових депортацій.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини