“Потяг “Інтерсіті”, який їде зі сходу на Київ: – Я нє панімаю. Доча проваліла зно с украінскава язика. І тєпєрь ана нє может паступіть ні в адін вуз в Кієвє…”

фото: Depositphotos

Потяг “Інтерсіті”, який їде зі Сходу на Київ:
– Я нє панімаю. Доча проваліла ЗНО с украінскава язика. Ето потянуло за собой все бали і тєпєрь ана нє может паступіть ні в адін ВУЗ в Кієвє. Что ета за бєзабразіє? Єй что тєпєрь із-за етай мови ніщєбродствовать?!

Жіночка не соромлячись виговорює своє небажання ніщєбродствовать і небажання вчити мову на весь вагон. Мабуть вона думає, що весь вагон повинен їй співчувати.

У вагоні їдуть бійці з фронту на побивку додому, галичани. Бійці слухають і закипають. Жіночку починає заспокоювати сусід.
– Слухайте, ну якби ви поїхали вчитися в Польщу, то вчили б польську мову. А якби в Німеччину, то вчили б німецьку і так у кожній країні, так само і в Україні, чим ви не вдоволені?

У вагоні стає спекотно і від розігрітого літом повітря, і від розмови. Пасажир тягнеться рукою в кишеню, щоб дістати серветку. Пасажирка дивиться на цей рух сусіда і верескає:
– Так может ви в мєня єщьо і мєлочью бросітє? Как Ніцой. Чтоби я етай вашей мовай загаваріла!

– Ми не зрозуміли? – не витримують бійці. – Чим це вам наша мова не вгодила? То може нам не захищати Україну, поки ви з вашими рускоязичними муж’ями і дітьми ганите нашу мову? І взагалі, де твій російськомовний чоловік, поки ми через вас на фронті? Може він взагалі в сєпарських окопах сидить? Га?

В цей час щось вдаряється у вікно і у вагоні лунає гуркіт, бійці підхоплюються на ноги, нависають навколо, припадають до вікон. Жіночка втискується в крісло і зіщулюється.

На пероні граються хлопчаки-розбишаки, і виявляється, це вони пожбурили у вагон камінь. Бійці, розсідаючись по місцях, кидають:

– В денеер їдь вчитися, там мови не треба.

Всю дорогу жінка мовчала…

– – – – – – – –

– Оце, пані Ларисо, радий з вами познайомитися. Буквально вчора про вас згадували, їхав тим потягом.

Рекомендуємо до перегляду: Житель Кривого Рогу “прикрасив” свій автомобіль забороненою символікою

Джерело: Українці всього світу

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини