У Львові під час реконструкції магазину знищили відому мозаїку (фото)

Під час перебудови магазину “Океан” у Львові зруйнували відому мозаїку на фасаді будівлі, попри обіцянку забудовника зберегти її.

Що відомо про мозаїку? Малюнок у формі геометричних риб та хвиль на фасаді магазину “Океан”, що на вулиці Володимира Великого у Львові, ще у 1982 році створили за ескізами відомого львівського художника Володимира Патика, – пише Канал 24.

Про знищення історичної мозаїки 18 липня у своєму Facebook повідомив місцевий мешканець Юрій Рудий, опублікувавши відповідне фото.

У Львові під час реконструкції магазину знищили відому мозаїку

Стіна на Океані з мозаїкою зникла. Я не уявляю технології переносу мозаїки, наприклад, на щити для подальшого використання на фасаді,
– написав чоловік.
На сторінці спільноти “Зручне місто” з’явились фото, на яких видно, що частини мозаїчного візерунку залишись на зруйнованій стіні і їх навряд чи вдасться відновити.

Як виглядала мозаїка на фасаді магазину “Океан” у Львові: історичні фото

До початку реконструкції будівлі власники обіцяли зберегти пам’ятку мозаїку на ній.

Впродовж декількох місяців від початку будівельних робіт стіну з фрагментом на фасаді не чіпали. На візуалізаціях проекту нову будівлю зображали зі збереженою мозаїкою.

Як мав виглядати “Океан” з мозаїкою після реконструкції: фото

На цей інцидент уже відреагував міський голова Львова.

Хоча будівля мазагину “Океан” та мозаїка на його фасаді не мали статусу пам’ятки архітектури і не перебували під охороною. Проте, зважаючи, що над її створенням працював відомий львівський художник і вона було своєрідним символом району, місто домовилось із власниками будівлі про її збереження під час реконструкції. Забудовник своєї обіцянки не дотримався.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини