10 унікальних світлин старого Львова в обʼєктиві Едварда Тшемеського

Завдяки появі мистецтва фотографії, ми можемо спостерігати на професійних світлинах буденний та святковий Львів у різні періоди.

Журналіст сайту 032.ua пропонує подивитись, яким було наше місто у 19 столітті, на фотографіях одного з найпопулярніших та неординарних митців того часу – Едварда Тшемеського.

Довідково: Едвард Іґнацій Тшемеський (1843 – 1905) – львівський фотограф, народжений у Ґраці (Австрія), але вчився та жив тривалий час у своїх родичів на Галичині, де закінчив школу. Після служби в армії, які він відбув у італійському Трієсті, повернувся до Львова та зайнявся фотографією: з 1865-го року практикувався у фотоательє, а через 3 роки відкрив свою студію у місті Лева, яка діяла в будинку No9 на сучасній вулиці Коперника.

Вілла Людвіка Масловського

На теперішній вулиці Дорошенка, під номером 73, стоїть історична вілла, яку спорудили орієнтовно 1890 року. Вона належала спершу журналісту й видавцеві Людвику Масловському, а потім перейшла у власність графині Фредро. Споруда зазнавала кількох перебудов, останню зробили наприкінці 19 століття за проектом Тадеуша Мюнніха, і саме так вона виглядає нині.

Тріумфальна арка на честь приїзду до Львова Франца-Йосифа

Славнозвісне фото Тріумфальної арки у Львові автор зробив у день, коли до міста прибув усіма облюбований Франц Йосиф, 11 вересня 1880 року. Це був третій приїзд монарха у Королівство Галичини та Володимирії. Арку встановили на місці, неподалік нинішнього залізничного вокзалу, де імператора зустрічав сам граф Потоцький та львівські високопосадовці, а також простий люд.

Нове приміщення хімічного факультету Львівської політехніки

Наприкінці 19 століття почали будувати нові приміщення для Політехніки, курував роботу відомий архітектор Юліан Захаревич. Зі сторони площі Святого Юра розташувались приміщення, що довгий час використовували як хімлабораторії, поки не звели спеціальний корпус.

Вулиця Казимирівська

На цій світлині фотографа Едварда Тшемеського зображена одна з найстаріших частин вулиці Городоцької, яка наприкінці 19 століття називалася Казимирівської. Ця назва пов’язана з іменем польського короля Казимира ІІІ. Загалом вулиця Городоцька впродовж історії змінювала свою більше 10 разів.

Площа Марійська

Одна з перших фотографій площі Марійської дає мажливість детально розглянути архітектурні деталі будинків. Площа Марійська – це сучасна площа Міцкевича в центрі Львова навколо статуї Діви Марії, обмежена трамвайною колією на вулиці Петра Дорошенка та проїжджою частиною з обидвох сторін проспекту Свободи.

Вулиця Третього травня

Це сучасна вулиця Січових Стрільців, яка до 1885 року мала назву Маєра (у 1871-1885 Маєрівської). Сама назва вулиці пов’язана з першою польською конституцією 1791 року. ВРаніше вулиця була відома тим, що на ній було розташовано велика кількість фінансових установ австрійського Львова.

Вулиця Карла Людвіга

Вулиця Карла Людвіга, тепер проспект Свободи, з’явилась у 1820 році та стала місцем, де львівʼяни полюбляли прогулюватись, раніше тут розташовувались велика кількість готелів. Це центральна вулиця Львова, вона є однією з найкрасивіших у Львові та була епіцентром культурного життя.

Новий будинок Жандармерії

Вулиця Коперника є одна із центральних вулиць Львова, розташовується у Галицькому районі міста, вона бере свій початок від проспекту Свободи, а закінчується біля підніжжя Познанського пагорбу Цитаделі, на перетині вулиць: Дмитра Вітовського, Героїв Майдану та Андрія Сахарова.

Костел святого Антонія

Римо-католицький храм у Львові на вулиці Личаківській, 49а є пам’яткою барокової архітектури. Колись, на час коли у Львові перебували австрійські війська у монастирі було чотири священники й два монахи. У 1818 році архітектором Йозефом Марклем зведено дзвіницю для трьох дзвонів, а 1830 року костел оточили муром.

Площа Стрілецька

Сучасна площа Данила Галицького у 1840-1871 роках тут містився ринок, а у 1871 році площа отримала назву Стрілецької. Місце стало осередком продажу дешевого м’яса, яке привозили з сусідніх сіл.

Джерело: сайт міста Львова

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини