Науковці ймовірно знайшли могилу Богдана Хмельницького

На Черкащині під Іллінською церквою знайшли підземний склеп, який, ймовірно, є місцем поховання гетьмана Богдана Хмельницького та його сина
Про це повідомили на сайті археологічного об’єднання “Фонд Великий льох”.

“У Суботові науковці знайшли ймовірне поховання Хмельницького. У родовій церкві-усипальниці георадари зафіксували старовинний склеп. Фахівці припускають, що це поховання самого гетьмана, яке шукали понад 300 років”, – йдеться у повідомленні, пише Еспресо.

Під час експедиції у Іллінській церкві застосували один із найпоширеніших та перевірених у світовій практиці геофізичних методів – метод високочастотних електромагнітних зондувань. Завдяки цьому методу вдалося обстежити простір під підлогою церкви до глибини більше ніж 4 м, – за словами кандидата геологічних наук Ксенії Бондар.

“За результатами обробки даних георадарного зондування ми отримали чітке тривимірне зображення аномалії у центральній частині церкви. Її геометрія та розміри (довжина 3 м, ширина 1,3 м) відповідають об’єкту, схожому на склеп”, – розповіла Бондар.

Найважливішим доказом, що склеп належить саме Богдану Хмельницькому – є копія метрики Іллінської церкви. Метрику склав у 1885 році вчитель Медведівської церковно-приходської школи О. Татаров. У метриці записано, що праворуч церкви біля середньої колони, ближче до заходу, є склеп Зиновія Богдана Хмельницького та його сина Тимоша, закиданий будівельним сміттям під час перебудови церкви.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини