Як правильно обрати університет та спеціальність. Поради від МОН

Випускник має заповнити чекліст, а система оцінить, чи буде інвестиція в навчання вигідною.

ФОТО: CLUTCH.UA

Міністерство освіти України та аналітичний центр CEDOS підготували поради для вступників про вибір університету та спеціальності. Про це повідомляє прес-служба МОН, інформує Твоє місто.

«Нерідко вступники обирають популярні спеціальності та виші, навіть не знаючи, що конкретно вивчатимуть там, які матимуть перспективи, чи будуть потім затребувані на ринку праці тощо. Потім ми отримуємо випускників, для яких не вистачає робочих місць, і вони мають перекваліфіковуватися під потрібний на ринку фах. Одна з причин цього – те, що вступники елементарно не розуміють, як зробити свідомий вибір. Розміщена інформація має допомогти їм у цьому», – зазначив генеральний директор директорату вищої освіти та освіти дорослих МОН Олег Шаров.

Рекомендації, які можна знайти на сайті, зроблені в цікавому форматі – це чекліст з коментарями. Після заповнення система відповість, чи буде інвестиція в навчання вигідною.

«Не йдеться лише про оплату за навчання, на яке витрачаєте кошти ви самі або держава. Насамперед, доки ви вчитеся, ви щомісяця втрачаєте ту зарплату, яку могли б отримувати, якби пішли працювати одразу після школи або відучившись у технікумі. Саме тому дуже важливо, щоб обрана вами вища освіта була якісною. Тоді вона дозволить «відбити» зроблену інвестицію», – зауважив директор CEDOS Єгор Стадний.

Чекліст складається з 3 блоків:

  • Вибір спеціальності: чому важливо перевіряти прохідний та середній бал минулого року, ознайомитися зі змістом програми тощо.
  • Вибір університету: про що запитати нинішніх студентів/студенток вишу, які прохідні бали мають бути в закладі тощо.
  • За кордоном: на які чинники треба зважати, якщо ви вирішили здобувати вищу освіту за межами України.

Нагадаємо, 25 березня завершується реєстрація на основні сесії ЗНО-2019.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини