У християн східного обряду розпочався великодній піст. Традиції

Цього року християни східного обряду відзначатимуть Великдень 28 квітня, тож від сьогодні, 11 березня, й до 27 квітня у них триватиме Великодній піст.

Про це повідомляє Твоє місто

Це відповідальний період для вірян, адже він передбачає не лише фізичне, а й духовне очищення. Піст триватиме 48 днів і складатиметься з 4 частин, а саме Чотиридесятниці (40 діб), Лазаревої суботи (1 день), Входу Господнього в Єрусалим (1 день) та Страсного тижня (6 діб). Останній тиждень називається страсним на знак спогадів про останні дні земного життя Ісуса Христа.

Традиційно у цей період радять утриматись від фізичних та духовних спокус. Церква дозволяє та рекомендує не постити дітям, людям похилого віку, вагітним та матерям, що годують, людям, які займаються інтенсивною фізичною або інтелектуальною працею.

Решті вірян мають дотримуватись певних правил:

У перший і останній тиждень варто дотримуватися особливо суворого посту – у понеділок, середу та п’ятницю харчуватися один раз на день харчування холодною їжею без олії;
У інші дні тижня дозволяється вживати гарячу їжу без олії;
У суботу та неділю можна вживати їжу з олією і трохи вина;
У Велику п’ятницю Страсного тижня радять пити тільки воду;
У Велику суботу Страсного тижня також бажано відмовитися від їжі або харчуватися дуже скромно;
На Благовіщення (7 квітня) та Вербну неділю можна вживати рибу;
Обов’язковою умовою дотримання посту є молитва та відвідування церкви.
Що можна їсти?

Варені, тушковані, запечені овочі та фрукти, які мають стати основою пісного харчування; картопля, буряк, квашена капуста і огірки, кукурудза, горошок, яблука, гранат, банани і цитрусові.

До овочів варто додавати різноманітні каші, які необхідно готувати на воді без масла та олії. М’ясо, яйця та молоко варто замінити на рослинний білок, який міститься у баклажанах, арахісі, сочевиці сої та інших бобових.

Що не можна їсти?

На період Великоднього посту варто відмовитись від м’яса та риби (окрім нестрогих днів), яєць, молока і молочних продуктів, солодощів та випічки, фаст-фуду, алкоголю.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини