«Прибери каку – не ганьби Львів і собаку», – небайдужі львів’яни самотужки намагаються зробити Львів чистішим

Соціальна ініціатива "Прибери каку – не ганьби Львів і собаку" / фото: Артем Коваленко

У соцмережах активно набирає обертів мем «Прибери каку…». Автори цього мему розраховують, що їхня соціальна ініціатива не лише сприятиме очищенню Львова, а й охопить усю Україну.

Мабуть, лише в нашій країні є забобон, якщо наступиш на собачу «міну» – то це на щастя. А як же ще виправдати «культуру» власників тварин? Чому цивілізовані країни вже давно навіть не піднімають цих питань? Чому кожен чемно прибирає за власним домашнім улюбленцем? Можливо, тому, що свідомі громадяни не хочуть платити штраф? Але і в нашій країні за неприбирання після свого четверолапого улюбленця передбачено штраф у розмірі від 850 до 1700 грн. Та бачимо, що українців це не лякає. Якщо гуляти – то на всі гроші!

Цікавий допис на цю тему з’явився днями у Facebook у Спільноті Франківського району міста Львова. На фотографії – банер з тим самим написом, який за лічені години встиг стати вірусним: «Прибери каку – не ганьби Львів і собаку».

Ми розшукали автора цієї ідеї. Це львів’янин Ігор Гарасим, мешканець вулиці Івана Богуна (Франківський район міста). Саме у такий креативний спосіб Ігор зі своїм сусідом Володимиром та друзями вирішив звернутися до львів’ян, які не прибирають за своїми домашніми тваринами.

«Наше місто стане чистішим та охайнішим лише тоді, коли кожен громадянин сам візьметься за справу. Цю ідею було нескладно втілити в життя. Потрібно всього лише проявити трохи фантазії (для макету банера), об’єднати кількох однодумців, трохи коштів для друку, невелику фізичну силу (щоб прикріпити вже надрукований банер) та не зважати на критику тих, хто не хоче й не збирається прибирати за своєю твариною. Ми встановили банер, а вже 12 лютого користувачі опублікували його фото у Facebook. Під цим постом люди активно залишали свої відгуки щодо цієї проблеми. Ми зрозуміли, що ми – на правильному шляху і такі питання хвилюють багатьох. Я був здивований, що більшість коментаторів підтримали нашу ініціативу, адже, якщо поглянути на стан наших скверів, парків та пішохідних зон після вигулювання четверолапих, створюється враження, що всіх влаштовує такий стан справ.

Ми вважаємо, що для цілковитого розв’язання цієї проблеми у місцях, де вигулюють собак чи кішок, варто розмістити контейнери з рукавичками або пакетами для збору посліду. Окрім розробки і встановлення банера ми створили у Facebook Спільноту Франківського району міста Львова саме для обговорення таких питань. Кожен, хто має яку-небудь ідею щодо покращення нашого району, може писати свої думки, пропозиції чи питання на цій сторінці”,

– коментує Ігор Гарасим.

Приєднатися до Спільноти можуть всі охочі: ТУТ, та за посиланням: https://www.facebook.com/groups/1019987538208480/
Хочеться вірити, що після такої креативної ініціативи львів’яни таки почнуть прибирати за своїми домашніми тваринами, адже усі ми хочемо жити по-європейськи, хоча часто забуваємо, що Європа починається з кожного із нас.

Ірина Фізер-Кухар, для Про Львів

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини