На найстарішому фото Польщі мешканець Самбора

Цього року Історичний музей міста Кракова представив увазі загалу рідкісну колекцію світлин учасників січневого повстання — польського національного визвольного повстання 1863–1864 років проти панування Російської імперії. Разом з поляками у повстанні взяли участь литовці, білоруси й українці. Це було найбільше польське повстання, що знайшло підтримку міжнародної громадської думки.

Причиною повстання стало прагнення частини польського суспільства здобути національну незалежність і відновити державність. Піднесенню польського національного руху сприяли успіхи у визволенні та об’єднанні Італії, зростання демократичних сил у європейських країнах, утворення та діяльність таємних радикально-демократичних організацій у Росії.

Воно носило характер партизанської війни, під час якої відбулося близько 1200 битв і сутичок. Скінчилося поразкою повстанців, які були страчені, репресовані, засуджені та заслані до Сибіру.

Колекція світлин є однією із найдавніших в історії фотографії Польщі та України. Для Львівщини цінність становить одна із світлин, на якій зображений старший чоловік в сукмані (типовий чоловічий одяг), підперезаний широким шкіряним поясом.

Вавринець Окрайчи, фото 1863 року Джерело фото: http://www.mhk.pl/

Як виявилось на раритетному фото зображений уродженець міста Самбора, яке лежить на лівому березі Дністра (через місто також протікає невелика річка Млинівка). Місто розташоване на перехресті автодоріг Львів — Ужгород і Дрогобич — Перемишль. Самбір також є одним із культурних, туристичних і військових центрів Львівщини, і п’ятим за населенням містом у Львівській області

Ім’я уродженця Львівщини, який зображений на фото – Вавринець Окрайчи, він був обраний війтом Пєскової Скали (місто в Польщі). Під час розгортання повстання 1863 року він став на сторону повстанців й підтримував їх, саме тому його світлина потрапили в альбом, який був представлений краківським історичним музеєм вище. Дане зібрання відноситься до найстаріших світлин, що були зроблені на території Польщі.

Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО
Історик, викладач, генеалог-аматор, співзасновник проекту Lodomeria

Джерело: http://lvnews.org.ua

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини