Львів’ян запрошує на вихідні давня княжа столиця, одне з найстарших міст України (фото)

Цього разу в межах проекту Персональний гід Львівщиною, що реалізовується спільно з управлінням туризму ЛОДА, запрошуємо читачів до мандрівки княжим містом Белз.

Белз – одне з найдавніших міст України, місто яке поєднує українську, польську та єврейську культури. В історії українського народу Белз постає містом багатьох подій княжої доби, саме в ньому відбулось перше зібрання ієрархів української та римської церкви. Завдяки Белзу поляки отримали найбільш шанованіший образ, за переказом написаний самим євангелістом Лукою – Ченстоховську ікону Божої Матері, а для євреїв Белз – один з духовних центрів хасидизму.

Сучасний Белз – місто, яке пишається своєю історією та вабить таємницями минулої величі. Територію міста та його околиці відносять до Державного історико-культурного заповідника у місті Белзі. Тут збереглися дерев`яні церкви, католицький та єврейський цвинтарі, ратуша XVIIст. в якій знаходиться історико-краєзнавчий музей. На південний схід від середмістя знаходиться комплекс сакральних споруд урочища «Замочок», саме тут почалась історія давнього княжого міста Белз, до сьогодні збереглися потужні вали навколо колишньої твердині.

Фото: Державний історико-культурний заповідник у Белзі

Що відвідати та подивитись?

– ансамбль площі Ринок – серце міста, забудоване старими кам`яницями та двоповерховими будиночками з крамничками. Крамниці завжди розташовувалась зі сторони фасаду, обличчям до площі. Саме тут, на площі, і відбувались

Фото: Державний історико-культурний заповідник у Белзі

– Белзька Ратуша стоїть не на самій площі, а розташована на бічній вулиці. Точна дата спорудження першої ратуші невідома, перша згадка датується 1712 р. Ратуша перебудована з відновленої вежі-дзвіниці та частини колишнього монастиря домініканців.

Фото: Державний історико-культурний заповідник у Белзі

– Костел Пресвятої Діви Марії. Нинішній костел постав 1906-1911 рр. як гарнізонний. Храм збудовано у стилі модерну з елементами готики, на фасаді якого існує надпис «O Mario Matko Boza Ratuj Nas». Фасад мурованого храму прикрашає вежа, обабіч розташовані декоративні контрфорси, а в стіни вмуровані ядра. У 1933 р. було збудовано дзвіницю.

– Каплиця Святого Валентина збудована у 1935 р. Вівтар каплиці складається з чотирьох різновисоких споруд, з обох боків якого встановлені фігури Свв. Франциска і Домініка. У 2005 р. тут встановлено лазерну копію Белзько-Ченстоховської Матері Божої. Ікона належить до найбільш відомих і шанованих як католиками, так і православними ікон Польщі і Центрально-Східної Європи. Через темний відтінок обличчя ікона відома також як «Чорна Мадонна».

– Хресна дорога, збудована у 1938 р. Це мур навколо комплексу, який складається з чотирнадцяти фрагментів з Євангелія, в якому йдеться про шлях Христа на Голгофу, арок та двох каплиць.

Фото: Державний історико-культурний заповідник у Белзі

– Церква Святої Параскеви (XVIIст.) є найдавнішою вцілілою церквою Белза. Ця дерев`яна церква розташована недалеко від центру, на старому українському цвинтарі, належить до церков галицького типу. Крім дерев’яної церкви на міському цвинтарі збереглася каплиця з похованнями ксьондзів та дерев’яна дзвіниця.

– Комплекс монастиря отців Домініканів. Від величного монастирського комплексу вціліли лише окремі фраґменти, та колись костел був чинний впродовж 400 років. На сьогодні вцілілою є монастирська дзвіниця. На захід від дзвіниці стоїть північний келійний корпус з годинниковою чотириярусною вежею на стінах якої виявлено барокові розписи, що зображують окремі моменти з життя домінікан XVII-XVIII ст.

Фото: Державний історико-культурний заповідник у Белзі

– Комплекс монастиря сестер Домініканок складається із церкви св. Миколая (1657 р.) та монастирських келiй жіночого монастиря чорниць-домініканок (1743 р.). Костел прикрашають скульптури чотирьох святих, а поруч розташована дзвіниця. Адреса: м. Белз, вул. Савенка, 3.

Фото: Державний історико-культурний заповідник у Белзі

– Аріанська вежа (1606 р.) – невисока шестикутна споруда. Вежа розташована на давньому цвинтарі (про що свідчать рештки поховань, виявлені у 2003 р. під час проведення археологічних досліджень). Над її входом є плита із зображенням гербу Равіч. Адреса: м. Белз, пл. Л. Українки.

– Молитовний будинок товариства Ішре Лев (1909 р.) збудований коштом впливового белзького мешканця Файвеля Таубе. Первісно це була добротна синагогальна споруда з дорогим, пишно оздобленим вівтарем. Будівлю називали «дім убогих», оскільки тут допомагали бідним та сиротам.

– Будинок адвоката по вул. Савенка, збудований у 1910 р. є однією з найгарніших споруд міста.

– Єврейський цвинтар, на якому поховані белзькі равини, чудотворний хасидський цадик Соломон Роках (Шолейм-Рейкеах, 1799-1855 рр.) з родиною, якого поважали у місті не лише євреї, а й українці та поляки. Рабин Соломон Роках за своїм планом збудував у Белзі величну синаґоґу та бет мідраш (будинок мудрості – навчальний заклад з бібліотекою, у якому самостійно вивчали Святе письмо). Велика белзька синаґоґа стала символом духовного життя юдеїв не тільки Галичини, але й цілої Східної Европи і упродовж багатьох років була священним місцем юдеїв.

Фото: Державний історико-культурний заповідник у Белзі

– Скульптура Св. Вінцента, покровителя хворих та убогих, походить з ХVІІІ ст. та розташована поблизу станції Белз. Цікавою є не лише сама скульптура, а й постамент та меморіал поруч.

Де замовити екскурсії?

Державний історико-культурний заповідник у місті Белзі: м. Белз, вул. Савенка, будинок 1, тел: (03257) 54117.

Як доїхати?

Власним авто м. Львів – м. Белз: відстань в дорозі 73 км, приблизний час в дорозі 1 год 30 хв.

Автобусом з Автовокзалу Львів АС-2, вул. Б. Хмельницького, 225: м. Львів – с. Варяж 3 рази на день; м. Львів – м. Червоноград, далі з Червонограда кожних 30 хв їде автобус в напрямку міста Белз.

Джерело: Дивись.info

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини