Пасаж Андреоллі – солодка історія Львова

Кожен гість Львова, якщо він хоче сповна пізнати душу міста, повинен пройти Пасажем Андреоллі. Це найдавніший пасаж в одній з найстаріших і добре збережених кам’яниць львівського середмістя – кам’яниці коменданта Фелікса Коритовського.

Пасаж Андреоллі – солодка історія Львова

Коли проходиш ним, відчуття ніби йдеш секретним проходом, що з’єднує площу Підкови і двір Театральної, 12 з західною стороною Площі Ринок.

Потрапивши в це потаємне місце на інтуїтивному рівні відчуваєш затишок та спокій.

Пасаж Андреоллі – солодка історія Львова

Тому, не дивно, що кожен турист обов’язково включає у свій маршрут цей Пасаж, а корінні львів’яни не пропускають нагоди пройти крізь нього, навіть, якщо для цього потрібно цей маршрут відкоригувати

Сьогодні ми розповімо Вам одну добру історію, після ознайомлення з якою стає зрозуміло, чому ж нас так манить це магічне місце і чому воно носить ім’я Андреоллі.

Пасаж Андреоллі – солодка історія Львова

Ще у далекому 1803 році, прибулий з Швейцарії, кондитер італійського походження Домінік Андреоллі відкрив цукерню в пасажі на пл. Ринок. Справжній майстер солодкої справи дуже швидко покорив серця львів’ян та гостей міста. А, невдовзі, напевне, за його доброту та приязнь, доля зробила йому ще один подарунок. Запаковуючи  чергове замовлення, він випадково використав папір на якому його син вирішив написати слова, щоб підбадьорити батька: «Ти найкращий, і робиш хорошу справу».

На наступний день, зі словами вдячності, на порозі Андреоллі уже стояв клієнт, який отримав цей шоколад. Він був розчулений та приємно схвильований, адже сприйняв, що ці слова адресувались йому. Після цього випадку до кожного замовленням Домінік вкладав записочку, яку писав його син.

Написані, від душі, ці побажання-передбачення, мали дійсно магічну силу. Вони надихали людей на нові звершення, заряджали вірою в свої сили та просто дарували хороший настрій.

З часом, Домінік почав пакувати такі шоколадки в полотняний мішечок, який в народі здобув назву Торба Щастя!

Дуже скоро слава про «Торбу Щастя від Андреоллі» розповсюдилась по Європі. Стало доброю традицією привезти зі Львова цей чарівний мішечок в подарунок друзям та близьким.

У 1830 році після смерті батька, цукерню в спадок отримує син, Домінік Андреоллі-молодший, який ще довго радував львів’ян та гостей міста смачним та магічним шоколадом.

Цукерня Андреоллі існувала до кінця 19 століття.

Але на цьому історія не закінчилась. Вона має продовження і у наші дні.

В 2014 році ентузіастами заснована компанія “Торба Щастя” happybag.me

Вони поставили собі за мету продовжити справу сім’ї Андреоллі та відновили виготовлення шоколаду з передбаченнями у Львові, щоб радувати львів’ян та гостей міста.

І, кажуть, що якщо добре пошукати, то на тому ж місці, що й 200 років тому, в будинку на пл. Ринок, 29 в Пасажі Андреоллі можна віднайти шоколад з передбаченнями Торба Щастя!”

Пасаж Андреоллі – солодка історія Львова

Фото з відкритих джерел

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини