27 жовтня – іменини Назарія

До української мови це ім’я прийшло через грецьку й гебрейську. Nazar походить від форми nazar «він присвятив себе Богові».

День янгола ©️ Фото з відкритих джерел

Одного з ним походження назва міста Назарет.

В азербайджанській та турецькій мовах «Назар» означає «пильний погляд» та традиційний амулет від лихого ока. Святий Назарій народився в Римі. Ще в юності святий Назарій вирішив присвятити своє життя проповіді вчення Христового і наданню допомоги гнаним християнам. З цією метою він покинув Рим, і прибув у Мілан. Відвідуючи християн в Медіоланській темниці, Назарій познайомився там з близнюками Протасієм та Гервасієм. Браття-близнюки народилися в місті Медіолані (Мілані) в сім’ї багатих римських громадян — Віталія та Валерії. Залишившись сиротами (їхні батьки були замучені за християнську віру), браття близнята роздали майно бідним, відпустили на волю рабів та посвятили себе посту й молитві. За сповідування Христа погани замкнули їх до темниці. Святий Назарій полюбив близнят і, як міг, полегшував їхні страждання. За це погани побили його та вислали з Медіолану. Святий Назарій поїхав у Галлію і там успішно проповідував християнство та навернув багатьох поган.

У місті Кімелі він хрестив сина однієї християнки на ймення Келсій і, виховавши його, набув собі вірного ученика та сподвижника в місіонерській роботі. За проповідь християнства погани віддали їх на поталу диким звірам, але звірі не торкнулися святих. Потім намагалися втопити мучеників у морі, але вони ходили по воді, як по суші. Воїни, що виконували страту, були так вражені, що самі прийняли християнство та відпустили святих мучеників. Звільнені Назарій та Келсій відійшли в Медіолан та відвідали в темниці мучеників Гервасія та Протасія. Про це донесли Нерону. Той наказав обезголовити святих Назарія та Келсія. Незабаром після цього стратили і святих братів Гервасія та Протасія. Страшні й безбожні були часи. Через багато років, у часи правління святого царя Феодосія (408—450), святитель Амвросій, єпископ Медіоланський, за об’явленням із неба, відкрив мощі святих мучеників. Святі мощі, що прославилися багатьма зціленнями, були урочисто перенесені в Медіоланський собор.

ВІДОМІ НАЗАРІЇ

Назарій Яремчук (1951-1995) – український естрадний співак (тенор). Народний артист УРСР (1987). Він народився 4-тою дитиною, коли батьку вже було 64-роки. Сама родина була музичною: у батька був тенор, він співав у церковному хорі; мати, крім співів, грала на мандоліні і виступала в місцевому народному театрі. Ще маленьким хлопчиком Назарій також почав співати. Його знайомство з молодим буковинським композитором, студентом медінституту Володимиром Івасюком відіграло велику роль у житті Назарія. Глядачі почули «Червону руту» та безліч інших пісень молодого автора. Влітку 1971 року взяв участь у зйомках музичного фільму «Червона рута» з піснями Л.Дутковського. Відомий насамперед виконанням українських пісень — «Незрівняний світ краси», «Чуєш мамо», «Батько і мати», «Зачаруй», «Червона рута», «Водограй», «Смерекова хата», «Стожари», «Гай, зелений гай», «Родина», «Пісня буде поміж нас», «Гей ви, козаченьки».

Назар Гончар (1964-2009) – український поет і перформер. Лауреат премії БУ-БА-БУ за найкращий вірш 1989 року. Автор поеми-комікса «Казка-показка про Байду-Немову» (1993), а також збірок віршів: «Закон всесвітнього мерехтіння» і «ПРОменеВІСТЬ». Випускник Львівського університету ім. І.Франка (1986, українська філологія). Співзасновник літературного гурту «ЛУГОСАД» (ЛУчук-ГОнчар-САДловський). Писав паліндроми, був членом літугруповання «ГЕРАКЛІТ». Твори Назара Гончара входять в шкільну програму вивчення української літератури.

Назар Савко (нар. 1979) – львівський співак-виконавець і композитор. Автор аранжувань, записів музичних виконавців. У 2000 році створив музичну студію «Джерело» у якій працює досі. Співак Н. Савко випустив аудіо-збірки «Ти просто слухай», «Молодь співає пісні Івасюка», «Не руш сльозу». Мама — Марія Ісак — перша солістка ансамблю «Смерічка». Тато — Остап Савко, керівник ансамблів “Беркут”, “Олеся”.

Джерело: Коралі

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини