Найкращі і найгірші школи Львова та Львівщини. Рейтинг

Український центр оцінювання якості освіти 12 серпня опублікував детальні результати ЗНО по школах.
Рейтинг 25 найкращих шкіл Львова і 25 найкращих шкіл в області.

Використовуючи свіжі результати ЗНО, ми також розділили усі школи Львівщини на три групи – добрі, середні і погані – і уклали інтерактивну карту, з допомогою якої можна переглянути результати роботи понад 500 шкіл.
При створенні рейтингу ми брали до уваги відсоток випускників, які отримали на ЗНО 180 і більше балів із чотирьох предметів – української мови/літератури, історії України, математики та англійської мови. Рейтинговий бал кожної школи є сумою цих чотирьох показників. Якщо у школі якийсь із предметів здавали менше 10 учнів, то через надто низьку вибірку ми не враховували цей показник. У такому випадку школа не отримувала балів з такого предмету (це помітно на прикладі школи №30, яка лише за сумою трьох предметів потрапила до рейтингу).

Найкращі школи Львова

Більшість із найкращих навчальних закладів Львова є або гімназіями, або спеціалізованими школами. Хоча до цього списку потрапили і кілька звичайних шкіл.

Абсолютними лідерами рейтингу стали Львівський фізико-математичний ліцей, Класична гімназія при ЛНУ ім. І. Франка, Спеціалізована школа №28 з поглибленим вивченням німецької мови, Спеціалізована школа №81 ім. П. Сагайдачного з поглибленим вивченням англійської мови та Львівська академічна гімназія.

Фото з відкритих джерел

До рейтингу найкращих у Львові не потрапила жодна приватна школа. І на це є дві причини: 1) більшість із них є початковими, тому ми не можемо їх порівнювати за даними ЗНО; 2) усі інші мають надто низьку кількість випускників, аби їх порівнювати.

Така особливість приватних шкіл добре помітна на прикладі Львівської української приватної гімназії. Вона входить у десятку найкращих навчальних закладів за результатами ЗНО із української мови/літератури (69% її випускників отримали вищі бали), однак має менше 10 випускників, які складали тестування з інших предметів, через що й не потрапила до рейтингу.

Фото з відкритих джерел

Перше місце у рейтингу є цілком закономірним. Те, що Львівський фізико-математичний ліцей є найкращим навчальним закладом Львова, ілюструють кілька речей.

По-перше, він займає перші місця у трьох окремих рейтингах за предметами – у цьому закладі найбільша частка випускників, які отримують вищі бали з української мови/літератури, математики та англійської мови. По-друге, третина усіх випускників з Львівської області, які отримали на ЗНО максимальні 200 балів, навчалися саме у Львівському фізико-математичному ліцеї.

Фото з відкритих джерел

Троє випускників Львівського фізико-математичного ліцею отримали 200 балів одразу з двох предметів (двоє – з фізики і математики, один – з математики та англійської).

Загалом у Львівській області лише п’ятеро учнів змогли отримати 200 балів з кількох предметів. Окрім трьох згаданих, ще один є випускником Львівського НВК ім. В. Стуса (математика та англійська) і одна є випускницею Яворівської гімназії ім. О. Маковея (отримала по 200 балів з хімії та біології).

Найкращі школи Львівщини

Для шкіл Львівської області ми уклали окремий рейтинг, оскільки більшість із них поступаються за якістю навчання школам Львова, через що загубилися б у загальному списку.

Втім, шість навчальних закладів області на рівних конкурують із найкращими школами Львова, а Новояворівський НВК за рівнем підготовки випускників поступається лише Львівському фізико-математичному ліцею та Класичній гімназії при ЛНУ ім. І. Франка.

Фото з відкритих джерел

Окрім випускників Новояворівського НВК дуже хороші результати на ЗНО показали учні Дрогобицької гімназії ім. Б. Лепкого, Миколаївської гімназії, Новороздільської спеціалізованої школи №4, Дрогобицького педагогічного ліцею, Бориславської державної гімназії та НВК «Школа І ступеня-гімназія ім. Андрея Шептицького м. Стрия».

У списку найкращих шкіл області цікавою є ситуація із НВК «Рава-Руська школа-гімназія», який потрапив до рейтингу завдяки результатам ЗНО лише із двох предметів. Оскільки у тестуванні з англійської мови взяли участь лише семеро випускників цього закладу, ми не враховували у рейтингу їх результати (надто мала вибірка). Окрім цього жоден випускник НВК «Рава-Руська школа-гімназія» не отримав на ЗНО із математики вищого бала. Попри це результати тестування з української мови/літератури та історії України дозволили НВК «Рава-Руська школа-гімназія» зайняти 21 позицію рейтингу.

Подібною є ситуація ще у семи навчальних закладів області, які потрапили до рейтингу завдяки результатам трьох тестувань, оскільки по четвертому предмету (у більшості випадків це математика) у них була або замала вибірка, або дуже низький результат.

Фото з відкритих джерел

Методологія рейтингу найкращих шкіл Львівської області є такою ж, як і для шкіл Львова. Тому цифри з цих двох рейтингів цілком можна порівнювати між собою.

Місто чи село, дівчата чи хлопці?

Ми також окремо проаналізували результати ЗНО хлопців та дівчат, випускників сільських та міських шкіл, а також випускників 2017 року і попередніх років. Тут ми враховували вже не відсотки, а середній бал із 200 можливих.

Фото з відкритих джерел

Загалом виходить, що дівчата практично з усіх предметів отримують вищі бали, ніж хлопці. Винятком є лише хімія (в інфографіці вона не відображена): середній бал дівчат на ЗНО із хімії складає 134, а у хлопців – 148. З фізики та географії різниця між балами випускниць та випускників є невеликою – 5 та 6 балів відповідно. Однак ЗНО із української мови/літератури, історії України та біології дівчата здають в середньому на 20 балів вище, ніж хлопці.

Подібна ситуація між сільськими школами та міськими – випускники сільських шкіл здають ЗНО в середньому на 24 бали нижче. Найменшим розрив є по географії – 19 балів, найбільшим – з математики (29 балів).

І цілком очікувано випускники шкіл Львова отримують вищі бали, ніж випускники шкіл області. Однак загалом результати школярів Львівщини є значно вищими за середні по Україні. За інформацією Українського центру оцінювання якості освіти, школярі Львівщини найкраще в Україні складають тести з укр. мови/літератури (25% випускників отримали 180 і більше балів), з історії України (13%), а також із хімії (21%).

А які результати в інших школах?

У процесі створення рейтингу ми порівнювали результати понад 500 шкіл Львова та області. Більшість із них ми нанесли на карту, розділивши на три категорії.

Тут є 128 шкіл із хорошими результатами ЗНО (15% і більше випускників отримали на ЗНО високі бали), 172 школи з середніми результатами ЗНО (5-15% випускників отримали високі бали) і 164 школи з низькими результатами ЗНО або з недостатньою для висновків вибіркою за більшістю предметів.

Джерело zaxid.net

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини