Андрій Закалюк: 30-річний директор, який став справжнім татом для учнів львівської школи-інтернату

Вихованці Львівської школи-інтернату №2 їздять закордон, вступають до престижних вишів, виграють ґранти і підкорюють гірські вершини зі своїм директором – Андрієм Закалюком.

Школа-інтернат – це місце, яке в багатьох викликає жалість, співчуття, бажання чимскоріше відвернутись і не думати про долю тутешніх учнів. Учитель історії Андрій Закалюк учинив інакше. Три роки тому він залишив роботу у школі №28 і очолив Львівську загальноосвітню школу-інтернат №2. Крім дітей-сиріт, тут навчаються діти з багатодітних, малозабезпечених і складних родин і діти, позбавлені батьківського піклування.

Про це розповідає Твоє місто.

Свою готовність іти проти системи Андрій показав у 2012 році, коли, не погодившись із вихолощеною «табачниківською» версією шкільного курсу історії України, написав свій посібник для п’ятого класу. Новий директор узявся змінювати систему, яка робить із вихованців знедолених, і за три роки зробив заклад зовсім не схожим на те, що ми зазвичай уявляємо, чуючи слово «інтернат». Наприклад, цьогорічний останній дзвоник пройшов тут у форматі церемонії нагородження премією «Оскар».

Але не зупинився на цьому.

«Ми готові змінювати заклад повністю»

– сказав Андрій Закалюк на дискусії про роль директора в новій українській школі. Шляхом до системних змін стала участь у проекті «Школа 3.0», до якої Центр інноваційної освіти «Про.Світ» відібрав чотири львівські заклади. Про два з них – школу №98 і гімназію імені Стуса – Tvoemisto.tv вже розповіло. Сьогодні черга єдиної у Львові загальноосвітньої школи-інтернату, розташованої на вулиці Просвіти, 2.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини