У Львові колишній учасник АТО створив унікальну велосипедну трансмісію

У Львові колишній учасник АТО розробив унікальну автоматичну велосипедну трансмісію, захищену від зовнішніх ушкоджень, яка полегшує перевезення великих вантажів. Зараз проект виставили на «Спільнокошті», аби зібрати гроші на виготовлення прототипів.

Автором проекту є інженер Юрій Донченко, який мешкає у Львові. Як розповів винахідник, перший прототип він зібрав ще кілька років тому, пише ZAXID.net.

«Ми мали з дружиною невеличкий кемпінг у Криму, ще до війни. Багато людей любило там кататись на велосипедах, але ми постійно мали з цими велосипедами проблеми – в них ламались і забивались ланцюги. І я почав думати, як би так зробити, щоби передачі перемикалися – і були закриті, надійні», – розповів Юрій Донченко.

Так виглядає прототип велосипеду, обладнаного трансмісією за новою технологією

Як пояснює інженер, переваги його чотирьохшвидкісної трансмісії полягають не лише у захищеності від зовнішніх пошкоджень, але й у зручності для використання, зокрема, й для велосипедів, які перевозять вантажі.

Тоді, після створення першого прототипа, винахід запатентували. Але у 2014 році інженер пішов на фронт, тож роботу над велосипедами продовжив вже після звільнення зі Збройних сил, у 2015 році.

Підготовка документації, розробка креслень зайняла майже рік. Зараз проект Donche, яким займається близько десяти людей, працює на базі Tech StartUp School, що її відкрила «Львівська політехніка» у 2017 році. Школа надала стартапу приміщення для роботи та допомагає із розвитком проекту. У грудні 2017 року стартап виграв конкурс «Старпери проти стартаперів», який організували ГО «Креативне місто», Львівський освітній кластер та Львівська міська рада.

Робота над документацією та кресленнями тривала близько року

Для виробництва прототипів винахідники запустили кампанію на «Спільнокошті». Метою є зібрати 100 тис. грн, які дозволять виготовити чотири діючі велосипеди, обладнані новою трансмісією (зокрема, велосипед-рікшу і вантажний) та представити їх на професійній виставці у Києві. Краудфандингова кампанія триватиме до 17 березня.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини