Що має побачити кожен львів’янин: двір-музей СРСР та Двір загублених іграшок

Медіа-хаб «Твоє місто» продовжує серію публікацій про цікаві місця Львова, які варто відвідати не тільки туристам, але й самим львів’янам. Сьогодні ми розповімо про маловідомі музеї-дворики: музей СРСР та Двір загублених іграшок.

Дворик-музей на вулиці Князя Лева, 2 вважають музеєм СРСР неофіційно. Втім, він не дуже відомий навіть серед львів’ян. Тут не знайдете екскурсоводів або сувенірної крамнички.

«Діти понавішували тих Лєнінів – от і вийшов музей», – сміється мешканець будинку. Каже, у дворик іноді забігають відвідувачі, але туристичним місцем його не назвеш.

Раніше бюсти та портрети Леніна та інших діячів тут справді були, але декомунізація торкнулася і цього місця. Тепер тут можна знайти старі речі, іграшки, картини, портрети видатних українців.

Навпроти цього музею, на вулиці Князя Лева, 3, є ще одне цікаве місце – Двір загублених іграшок. Збирати колекцію розпочав місцевий мешканець Василь Глушковський для своїх онуків. Він поставив гойдалку, зробив пісочницю, змайстрував фонтан та прикрасив подвір’я іграшками.

Ініціативу підтримали й інші мешканці будинку. Зараз у дворику можна знайти ведмедів, коників, старі ляльки, дещо новіші машинки. У старих сервантах та на поличках розставили забавки, неподалік – вазони з квітами, а на стінах висять картини.

На двері одного з під’їздів мешканці повісили табличку «Допомога дворику» та маленьку скриньку для грошей. Допомогти міні-музею можна й іншим шляхом: принести стару іграшку, яка лежить у вас, наприклад, десь на горищі.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини