Лижний трамплін за Польщі, або де відпочивали львів’яни взимку

Львів, завдяки своїм лісистим околицям, мав і має багато відпочинкових зон. У популярності цих місцевостей не останню роль відіграє зручність доїзду громадським транспортом: сьогодні легко можна дістатись до Парку культури та відпочинку ім. Богдана Хмельницького, Стрийського парку, Парку ім. Івана Франко, Погулянки. Складніше є з Високим Замком – доволі складний шлях потрібно подолати пішки.


Трамплін на Кайзервальді, фото 1930-1939 роки

Натомість існує ще один парк, який сьогодні активно відвідують лише його “сусіди”, але колись це було одне з найпопулярніших місць відпочинку, особливо зимою – Кайзервальд.


Луна-парк на Кайзервальді

Найдавніша назва – Бродівські Пагорби (пол. – Wzgórze Brodzkie), оскільки місцевість у підніжжя називалась Бродівське передмістя (пол. – przedmieście brodzkie). На початку XVIII століття пагорби були у власності родини Алембеків і місцевість звалась “Алембеківська Пасіка”. У другій половині XVIII століття ці землі викупляє львівський бургомістр Францішек Лонгшамп Де Бер’є і будує там свій маєток. Під час візиту до Львова цісар Юзеф ІІ Габсбург зупиняється у цьому маєтку. Володіння бургомістра настільки сподобалось цісарю, що під час наступного свого візиту він знову зупиняється в маєтку Бер’є, а в народі парк на пагорбі починають називати Кайзервальд, що дослівно означає Цісарський ліс.


Луна-парк на Кайзервальді


Луна-парк на схилі Піскової гори

У 1908 році в східній частині парку відкривається луна-парк, збудований за проектом англійських архітекторів Томаса Мак-Даувела та Артура Леверака, у парку були атракціони, триповерховий ресторан і відкрити літній майданчик. Про те діяв луна-парк лише до 1914 року. Після Першої світової війни у 1926 році на пагорбах починає функціонувати лижний трамплін. Висота дерев’яної риштовки складала 8 метрів, розбіг до стрибка – 76 метрів, на час побудови він вважався найгарнішим у Польщі.


Трамплін на Кайзервальді, фото 1930-1939 роки.


Трамплін на Кайзервальді, фото 1930-1939 роки.

В 60-х роках XX століття у парку відновили лижний трамплін і побудували трасу для бобслею, а також створили унікальний музей під відкритим небом “Шевченківський Гай”.


Лижна траса на Кайзервальді, кілька років тому. Зараз не працює


Неробочий на сьогодні витяг

Джерело: photo-lviv.in.ua

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини