Головні слова та емоції Львова у 2017 році

Все, що треба пам’ятати про 2017 рік для Львова та України загалом у словах, цифрах та емоціях.

Центр Шептицького

Центр Шептицького

Нова вражаюча за формою та можливостями споруда запрацювала 10 вересня на території студмістечкаУкраїнського католицького університету. Це сучасна п’ятиповерхова будівля, де знаходиться бібліотека та інформаційно-ресурсний центр. Також тут розмістились навчальні аудиторії, конференц-зал, кав’ярня, дитяча кімната, адміністративні приміщення та сувенірна крамничка. Щотижня тут проводяться лекції, навчання та розважальні програми для дорослих та дітей.

Ведмежий заповідник

Ведмежий заповідник

Під Львовом у Яворівському районі запрацював «Домажир». Це притулок для ведмедів, визволених з «рабства». Тут вже декілька вольєрів з місцями для ведмежих спа-процедур, адміністративна споруда, бер-боркси.

аеропорт

Мільйонний пасажир

Влітку міжнародний аеропорт імені Д. Галицького поповнився сімома новими напрямками: Вроцлав, Каунас, Пула, Тирана, Брешія, Батумі, Тбілісі. Італійський лоукост Ernest Aіrlines також почав активно відкривати нові рейси. Це спровокувало справжній бум в авіаперевезеннях і збільшило кількість пасажирів на 50% у порівнянні з минулим роком. А 1 грудня Львівський аеропорт зустрічав свого мільйонного пасажира.

майя та її мами

Скандальна Майя

Справжній скандал спричинила дитяча книга-картинка «Майя та її мами» Лариси Денисенко, що була презентована в рамках Форуму видавців. Багато львів’ян були обурені присутністю в тексті дитячої книги розповіді про «нетрадиційну сім’ю». Автор та організатори Форуму отримали низку погроз, через що було скасовано кілька презентацій, щоб не ризикувати здоров’ям та життям дітей.

Довженко-центр

Культреформа

Справжнім проривом для міста стала реконструкція одразу двох культурологічних центрів: «Довженко-центру» та палацу Гната Хоткевича. На зміну радянським спорудам та не менш радянському запаху приходить нове бачення культурних центрів з вільним простором, тематичними гуртками, коворкінгом та безліччю культурних заходів.

Громадський бюджет

Громадський бюджет

У Львові затвердили Громадський бюджет. Цього року в голосуванні взяло участь понад 70 тисяч людей, що втричі більше за минулі роки. На Громадський бюджет 2018 року подано 300 проектів на загальну суму 240 млн. гривень.

розумний мікрорайон Наукова

Розумний мікрорайон

Не менш вагомою подією було втілення проекту «Наукова – Розумний Мікрорайон». Уже облаштовано три лінгафонні кабінети, сенсорну темну кімнату, Кімнату Монтессорі, інтерактивний шаховий клас, клас сольфеджіо, читальний зал, сучасний клас образотворчого мистецтва, багатофункціональні громадські простори. На черзі – smart-зупинки громадського транспорту.

Безвіз

Безвіз

Безвіз став найбільш очікуваним звершенням року. З червня 2017 року (після 11-річних дебатів) українці отримали право подорожувати країнами Євросоюзу без візи.

Криптовалюта

Криптовалюта

Біткоїни – валюта, що найбільше обговорювалась протягом року. Одні вважать їх грошима майбутнього, а інші – грошовою пірамідою. Найбільш вражаючим є розмах стрибків курсу, що спонукає почати розбиратись в криптовалюті навіть пенсіонерів.

Блокчейн

Блокчейн

Якщо криптовалюта (і про бажання отримати хоч трохи монет на Миколая) зараз вже є частиною нашого життя, то акцент перекинувся на блокчейн. Саме він обіцяє стати «вбивцею бюрократії». Якщо коротко, то блокчейн – це технологія впорядкування даних (транзакцій з криптовалютою та документообігу). Блокчейн для, скажімо, біткоїна (першої криптовалюти) – це як інтернет для електронної пошти. Ця нова електронна система в рази спрощує роботу з документами та ліцензіями. Для підтвердження права власності вам достатньо мати лише спеціальний код, що генерується при кожному новому русі даної власності. І всі ці операції знаходяться у вільному (хоч і зашифрованому для анонімності) доступі. Тобто «нагнути систему» не вдасться.

Анна Музичук

Анна Музичук – персона року

Спочатку Анна Музичук стала чемпіонкою світу і в бліці, і в швидких шахах. А наприкінці року стала ще й персоною, яку найбільше обговорюють. Вир емоцій викликало її рішення не їхати на чемпіонат світу зі швидких шахів до Саудівської Аравії. Її пост про бойкот цієї події став найпопулярнішим постом українського сегменту Facebook за весь 2017 рік.

антихайп

Антихайп

Неологізм року, що пояснює зневажливе ставлення до популярності, ажіотажу (хайпу), моді та різного роду возвеличення.

Хакерські атаки

Хакерські атаки

Україна за 2017 рік найбільше постраждала від двох масштабних хакерських атак: WannaCry і Petya. Вони шифрували доступ до даних і вимагали викуп за їх повернення. Через них призупинили роботу багато фірм, в тому числі «Укртелеком», «Укрпошта», «Укрзалізниця», «Приват банк», аеропорт Бориспіль, а система радіаційного моніторингу Чорнобильської АЕС перейшла в режим ручного керування.

Гриби

Гриби

Група одного сезону. Їх найбільш популярна пісня «Тает лед» як швидко піднялась в чартах, так само швидко і опинилась в категорії найбільш докучливих мелодій.

fidget spinner

Спінер

Найбільша істерія у сфері розваг. Іграшка почала крутитись у руках не тільки дітей, але й дорослих. Спеціалісти пояснюють популярність іграшки своїми антистресовими властивостями та поколінням людей, які змучились від електронних гаджетів.

ждун

Меми року

Найбільш популярними мемами року стали Ждун та невдала бронзова статуя Кріштіану Роналду. Homunculus Loxodontus (він же Ждун) — реальна скульптура, що сидить перед дитячою лікарнею у голандському містечку Лейден.

Твін Пікс

Серіали року

Повернення року – це, безсумнівно, серіал «Твін Пікс», що знову опинився на екранах після 26-річної перерви. Продовження легендарної історії має своїх критиків та шанувальників. «Гра престолів» все так само приковує до моніторів людей з усього світу, а найбільш цинічним та знаковим мультсеріалом року став «Рік і Морті».

Джерело: lviv.com

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини