Британський адвокат шокований: українці не знають про спадок видатних юристів, народжених у Львові

Випускники юридичного факультету Львівського університету заклали основи міжнародного кримінального права, але в Україні про це знають одиниці

Засновники міжнародного кримінального права, які співпрацювали із Британією та США під час Нюрнберзького процесу, юристи Херш Лаутерпахт та Рафаель Лемкін народились у Львові, але майже невідомі в Україні. Про це розказав в інтерв’ю «Главкому» британський королівський адвокат Філіпп Сандс.

Херш Лаутерпахт

За словами  адвоката, під час його відвідин України, він дуже здивувався тому, що українці практично не знають про спадок  юристів.

Рафаель Лемкін

«Я прочитав лекцію в Українському католицькому університеті. Як на лекції, так і на семінарі, що я проводив, було кілька людей, які щось чули про Лаутерпахта та Лемкіна. Я зрозумів, що більшість не знала про зв’язок Лаутерпахта та Лемкіна з юридичним факультетом Львова. Для мене така ситуація була дивиною. Розумієте, якби юристи такого рівня були якось пов’язані з певним британським або американським університетом, на їхню честь називали б аудиторії, всюди висіли б їхні портрети», –зазначає британський адвокат.

Філіпп Сандс стверджує що, існує декілька причин, чому в Україні так мало знають про знаменитих львів’ян.

«СРСР не підтримував західну ідею прав людини – те, що відстоював Лаутерпахт. З Лемкіном була інша проблема – ідеологічна. Він звинувачував радянську владу в Голодоморі, який кваліфікував як геноцид. До речі, саме через це його праці нещодавно заборонили в Росії. Усе зазначене є однією причиною», – говорить адвокат.

«Та є й інші фактори. Львів позиціонує себе як українське місто. Та він не був суто українським. Значну частку в місті складало польське та єврейське населення. Тому гадаю, що донедавна не було відчуття, що Лаутерпахт і Лемкін як євреї є частиною «нашої громади». Та потім люди почали дедалі більше осмислювати роль цих юристів і, думаю, відчули справжню гордість. Адже це свідчення прекрасної юридичної школи!» – зазначає Філіпп Сандс.

Зазначимо, що сер Херш Лаутерпахт і Рафаель Лемкін були вихованцями юридичного факультету Львівського університету. З початком переслідувань євреїв у 1940-х роках вони виїхали з території сучасної Західної України. Лаутерпахт став професором Кембриджського університету, королівським адвокатом і суддею Міжнародного суду ООН. Лемкін викладав в університетах по всьому світу і консультував уряд США з питань міжнародного права.

Херш Лаутерпахт увів у міжнародне право поняття «злочини проти людяності», а Рафаель Лемкін розробив міжнародно-правову концепцію геноциду. Обидва юристи активно допомагали британській і американській сторонам обвинувачення під час Нюрнберзького процесу над нацистами.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини