Що приніс 2017 у Львів?

До Нового Року лише декілька днів, а ми вже починаємо будувати плани про майбутнє. Давайте на хвилинку зупинимось і пригадаємо, що ми пережили у цьому році, щоб забрати з собою в новий рік лише найкращі спогади!


Прокладання колій на Сихів

Рік курсування трамвая на Сихів.

У листопаді, 2016 року нарешті завершилась сага «1000 і 1 причина, чому трамвай на Сихів не піде» – офіційно запустили перші трамвайні вагони. На жаль, чи на щастя перші три місяці курсування трамвая №8 були «болісними», з різними технічними поломками, перешкодами і ,навіть, аваріями. Не дивлячись на це, вже після 6 місяців роботи «сихівський» трамвай наче заспокоївся і почав працювати і нормальному режимі. Що святкувати у 2017? Зупинка на вулиці Вернадського таки працює – ремонт завершили і трамвай нам на радість працює вже рік!

Відкриття перехрестя Мечникова-Личаківська

Горе-маршрут трамвая №7 за час ремонту просто забув свій рідний напрямок. Ще у грудні, 2015 року розпочався ремонт вулиці Мечникова. Її закрили для проїзду, а трамвай курсував вгору по Личаківській. Проте вже у жовтні 2017 року перехрестя Личаківська-Мечникова відкрили, ремонт завершили, а трамвай №7 курсує за своїм маршрутом аж до вулиці Вахнянина. Дуже сподіваємо, що вже наступного року можна буде писати про відкриту і відремонтовану вулицю Личаківську!

Завершено ремонт дороги Львів-Тернопіль

Майже 600 тисяч гривень витратили, що підрихтувати і відновити те, що колись називалось дорогою «Львів-Тернопіль». Всього відремонтовано 72,8 кілометрів дороги. Але ми отримали не лише хороший шлях! Справа в тому, що цей відрізок – це старт початку масштабного проекту «GO Highway”. Дороги роблять, отже шанси, що невдовзі у нас буде якісна дорога у Польщу – все більші!

Проект «Громадський бюджет».

Вкотре у Львові проходить цей проект, але 2017 рік був особливим. Хороша інформаційна компанія цього року зробила свою справу і цьогоріч аж 300 осіб подало власні ідеї щодо покращення міста. Цікаво, що цього року проекти були написані якісніше, а загальна сума вартості поданого майже вдвічі перевищила виділений бюджет. Переможці проекту вже отримали свої сертифікати, а результати втілення побачимо вже наступного року.

Довгоочікувані ремонти.

Саме у 2017 році відкрили площу Митну із унікальним у Львові «сухим» фонтаном. Ремонт площі тривав майже два роки, але зараз львів’яни можуть насолоджуватись ще один громадським простором. Цікаво, що скульптуру хлопчика, який був і в старому фонтані, залишили.


Площа Митна після ремонту

Також нове обличчя отримав музей Пінзеля – відремонтували і вітражі і будівлю всередині.

Крім того, цього року завершилась співпраця Львова із німецькою організацією GIZ. В рамках співпраці нове життя отримали не лише унікальні балкони львівських будівель та й інші пам’ятки архітектури міста. А загалом за 8 років проекту відреставровано повністю або частково понад 20% пам’яток.

Відновлення парків.

У серпні цього року розпочалась масштабна реконструкція парку «700-річчя Львова». Вартість проекту становить близько 18 мільйонів гривень – це нові доріжки, чистка території, спортивний майданчик і, навіть, футбольне поле.

Руїни замку Князя Лева.

В самому центрі міста на території всім відомого «Вернісажу» знайшли руїни Низького замку князя Лева. Там розкопали частини муру, яка, як підозрюється, відноситься до забудови подвір’я самого замку. Але розкопки продовжать.

Канатна дорога.

Водночас на Високому Замку теж розпочались археологічні розкопки, але там досліджують зовсім інше, а саме місця для розміщення опор для львівської канатної дороги. Ця фанатична ідея побудувати у Львові «повітряний» шлях пересування вже не здається такою дивною, адже архітектори один за одним показують візуалізацію маршруту. А раптом?


Сторінка з коміксу “Троє проти зла”

Література.

Цього року у Львові двоє хлопчаків із Сихова представили світу творіння – перший львівський комікс про Сихів під назвою «Троє проти зла». Фентезі-історія про Сихів розповідає лише на початку – хлопці родом звідти, але побачивши весь арсенал хлопців для подорожі, ви одразу зрозумієте, що йдеться про Львів.

Новий промо-ролик про Львів.

Львів, який зручний для всіх – самих львів’ян, туристів, підприємців і працівників. Львів, який надихає, дає нові враження та просто заворожує. Львів, який об’єднує абсолютно різних людей. Ідею львівського логотипу ще раз передали у промо-ролику – нагадування про те, що ми живемо у красивому місті, що б не сталось.


Фото з проекту “вірші на стінах”

Вірші на стінах.

Цього року на львівських стінах з’явилось ще більше графіті – і це не просто вандалізм чи малюнки, а справжня поезія! ГО «Граніт» із проектом «Вірші на стінах» охопило творчість поетів «Розстріляного відродження». Це не лише красиво, а й має глибокий сенс – літературу цих митців треба шанувати і берегти, відроджуючи в такий спосіб.

«Розумний Львів».

В межах проекту «Розумний мікрорайон» у Львові переміг район Наукової. Саме там цілий рік працювали над інноваційними технологіями для покращення міста. Як звітують у мікрорайоні, за 2018 рік встигли впровадити купу цікавих речей – у школах клас сольфеджіо, клас образотворчого мистецтва із інтерактивними дошками, планшетами, коворкінг-зони. Підсвітка пішохідних переходів, встановлення експериментальних дорожніх знаків – у галузі інфраструктури та безпеки. Звіт з проектами можна переглянути ТУТ. Але найцікавіше, що всі ці напрацювання з часом почнуть втілювати по всьому місту!

«Розумний» туристичний маршрут.

Львів за 1 день? Легко! Величезні карти і «запитай у перехожих» ніхто не відміняв, але в цьому способі для прокладання маршруту потрібен лише смартфон. Цьогоріч у Львові відкрили інформаційний маршрут – по основних і найцікавіших локаціях «must to see». Станції помічені спеціальними табличками із кодами: скануєте – читаєте і йдете далі. Єдине – у пошуку фінішу не забувайте, що від маршруту можна відхилятись, адже Львів – це місто ,в якому варто хоч раз загубитись)

Львівські рекорди – 2017.

Ще на початку 2017 року відомий львівський сила Олег Скавиш на прізвисько «Тягнизуб» встановив черговий рекорд, потягнувши сани із вантажем загальною вагою майже півтони лише зубами! Всі кошти із власних акцій Тягнизуб спрямовує на дитячі проекти та благодійність. І ще один цікавий рекорд – цьогоріч у Львові встановили світовий рекорд з ворк-ауту. 7-річна дівчинка вдвічі перевершила попереднє досягнення, зробивши підйом-переворот на перекладині більше 80 разів. Крім того, у 2017 Львів став першим містом, де зварили 3,5 тисячі літрів кулешу. Куштували страву майже 12 тисяч осіб. Крім того, багато каші ще залишилось, тому страву розвели по закладах, де опікуються малозабезпеченими людьми.


Куліш варили у спеціальному величезному чані

Не можна не замовити словечко і за єдність – рекорд України з обіймів також намагались встановити у Львові. У лютому в центрі міста зібралось майже 450 людей – а організатори зазначили, що хочуть продовжувати такі акції! Що ж до нас – команда «Львівських» цьогоріч прийняла трьох нових людей!

Ці люди цілий рік невтомно працювали, щоб на сайті була цікава інформація, а без них було б зовсім не те! На цій хорошій хвилі хочемо завершити спогади про 2017 рік. Ми згадали лише про основні події, сподіваємось, що у вас персональних перемог у цьому році було набагато більше.

Якщо такі є – пишіть у коментарях! Щасливого Нового Року і зустрінемось у 2018!

Джерело: lvivski.in.ua

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини