Хліба і видовищ! Різдвяні канікули у Львові

Різдво – одне з небагатьох свят, коли місто Лева дійсно перетворюється на казку, в яку може потрапити кожен. Важається, що православні з набагато більшим завзяттям відзначають Великдень, а Різдво в Україні проходить з меншим розмахом. У той же час серед католиків – ситуація діаметрально протилежна. Львів – це місто, яке об’єднало в собі східні і західні традиції святкування Різдва. У місті Лева дзвони сповіщають про Народження Христа ще 25 грудня, як і в католицьких костелах. Тож Різдво у Львові триває, не мало не багато, майже два тижні. І бажаючих відчути різдвяну магію в цей період в місті додається.

Як дістатися до пункту призначення?

Щоб потрапити в це місто на новорічно-різдвяні свята, варто планувати свій відпочинок ще в середині листопада. У зв’язку з тим, що популярні автобусні перевізники так і не запустили рейси до Львова, українці продовжують добиратися до міста потягами. У зв’язку з цим “Укрзалізниця” призначила для новорічних свят 510 вагонів для 30 поїздів. Однак уже в кінці листопада було опубліковано заяву, що на даний популярний напрямок залишилося всього кілька сотень квитків. Від зайвих проблем вас позбавить купівля туру до Львова у туроператора. Як правило, всі вони мають свої автобуси, що ходять регулярно, іноді – по кілька разів на день. Ви можете відмовитися від усіх «начинок» туру, якщо ваша мета – дістатися до пункту призначення. Менш надійним способом є бронювання місця в авто на популярних сервісах групових поїздок по типу Bla-Bla-Car. Завдяки їм ви можете заощадити кошти, але покладатися доведеться на удачу, оскільки ні про жоден розклад тут мова не йде: вам доведеться підлаштовуватися під водія.

Скільки коштує ніч зі Львовом?

Житло теж краще бронювати заздалегідь. Ви зійдете з вагона поїзда у спокійній впевненості, коли точно будете знати, куди вам слід прямувати далі. Чи варто говорити, що найбільш демократичні за цінами варіанти житла розходяться раніше за інші. За аналогією з залізничними квитками, готелі найкраще бронювати на потрібні дати починаючи з листопада. Середня вартість ночі в готелі складе близько 300 гривень у різдвяні дні. Більш звичним для нашої людини варіантом є наймана квартира. Її вартість буде незрівнянно дорожча. Оренда однокімнатної квартири на одну добу складе близько 500-600 гривень. Тут відразу варто обмовитися, що далеко не всі господині готові здати апартаменти менш ніж на три дні. Потрібно сказати, що пошук квартири на різних сайтах оголошень – справа ризикова. Ви цілком можете нарватися на шахрая, який встиг зникнути разом з вашими грошима, заплаченими за «бронь», як тільки ступите на львівську землю. В оренді квартир віддавайте перевагу перевіреним сервісам, нехай навіть тим, які беруть невелику комісію за послуги. Наприклад, Lun.ua. В такому випадку ви будете впевнені, що зможете претендувати на обіцяне. Найдешевшим варіантом ночівлі у Львові є хостел. Він ідеально підійде для молодих людей. Вартість однієї ночі в хостелі стартує від 150 гривень у святкові дати.

Куди піти на Різдво у Львові, щоб перейнятися різдвяним настроєм?

Різдвяний ярмарок розгортається на вулицях міста Лева вже починаючи з середини грудня. Майстри і ремісники виготовляють авторські іграшки з дерева, кераміки, глини, ліплять воскові свічки, валяють тапочки і жилети з овечої вовни – м’які і легкі, як пух.

Незважаючи на тісний зв’язок з сусідами-католиками, православні львів’яни дотримуються традицій своїх предків. Тому сходу Різдвяної зірки городяни чекають саме 6 січня. Готують святу вечерю з 12 страв, організовують вертепи і ходять колядувати від оселі до оселі.

Не дивуйтеся і не лякайтеся, коли вас переслідуватимуть “чорти” – це теж персонажі вертепу, а не наслідки медовухи.

Часто такі вертепи організовують безпосередньо в храмах, тому акторами, які грають ангелів і чортів, стають учасники церковних хорів. Тут обов’язково звучатиме ангельський спів. Не забудьте приготувати для них дзвінку копієчку.

У Святий вечір турист також може відвідати ресторани і кафе Львова, де готують всі 12 страв святої вечері, щоправда, за попереднім замовленням. Спробувати їх можна в разі замовлення спеціальних турів на Різдво у Львові.

Різдвяна служба – це обов’язковий третій пункт плану. Навіть якщо ви відвідуєте храм дуже рідко, не відмовляйте собі в такому видовищі. Храмів у Львові незліченна кількість. Зокрема, можете навідатися в Гарнізонний храм святих апостолів Петра і Павла, собор Святого Юра, Домініканський собор та інші церкви.

Які різдвяні подарунки варто везти зі Львова?

Під час Різдва у Львові проводиться безліч майстер-класів з народної творчості. Надихнувшись декількома келихами гарячого грогу, відвідайте один з таких. Ароматна свічка, зроблена власноруч з натуральних матеріалів, лялька-мотанка в українському стилі або цілий гончарний виріб – вибір за вами.

Якщо ручна робота – не ваш коньок, то на тому ж самому ярмарку ви можете придбати вироби досвідчених майстрів. Можливо, рідні оцінять справжню українську вишиванку, теплу пухову хустку або коралове намисто, як з «Вечорів на хуторі …».

А як же поїхати зі Львова без кави? Обов’язково придбайте кілька упаковок для друзів-кавоманів. Вони будуть вдячні. Придбайте в подарунок для ласунів оригінальні цукерки і шоколад. Не забудуть вашого гарного ставлення й ті з друзів, яким ви презентуєте з поїздки місцеві наливки та настоянки на ягодах, фруктах і травах. «Чисте здоров’я» з Карпатських гір також стане прекрасним подарунком під новорічну ялинку.

Джерело: uk.etcetera.media

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини