Різдво у Львові, або які старі традиції збереглися?

До Львова туристів на Різдво приваблюють раніше невідомі та цікаві різдвяні традиції, які часом не зустрінеш вдома: це і вертеп, і колядки, і ярмарок, і специфічна різдвяна кухня.

Між католиками та православними

Різдвяний Львів не завжди був таким веселим, як зараз. Святкування Різдва часто супроводжувалося конфліктами через календарі.

Адже, каже кандидат історичних наук Ігор Лильо, коли григоріанський календар вже святкує, то юліанський ще постить.

“Не є секретом те, що були спроби полонізації місцевого українського населення – наприклад, могли закривати церкви, не дозволяти у той час проводити певні релігійні обрядові дійства“, – додає історик.

Утім, подібні речі мали місце у XVI-XVII століттях: вже за Австро-Угорської імперії їх почали регламентувати. В українських сім’ях, які жили у Львові до початку Другої світової війни, були елементи суто українського святкування. У римо-католицьких сім’ях ці традиції були дещо іншими.

Наприклад, у місті не було вертепів у тому вигляді, як вони існують зараз – це більше українська сільська традиція, принесена до міста. Так само ялинка була загальноєвропейською традицією, а дідух частіше ставили у провінції.

“Тоді скоріше були колядки, аніж те дійство у вигляді купи персонажів, які заходять до осель. Так не було прийнято. Міщани більше ходили один до одного в гості. Це було колядування, співання, але це було в інший час. Бо об’єктивно більшість жителів Львова святкували Різдво у грудні”, – розповідає Ігор Лильо.

Оскільки у місті мешкали різні релігійні громади, Різдво у Львові тягнулося досить довго. У цей час мало не щодня у різних куточках міста проводили бали. Було почесно, коли на бал приходила вся еліта.

“Наприклад, у Львові були знамениті “Контракти”, які проводились вже після католицького Різдва. Це була можливість для навколишніх поміщиків, які з’їжджалися до міста, підписати угоди на наступний рік під врожай”, – розповідає історик.

Об’єднувало католиків і православних ставлення до Нового Року. Він не мав великого значення у Львові та був прохідним елементом у святковому циклі.

“У нас було незвичним у цей день дарувати подарунки. Так само для людей, які до нас приїжджають 5-6 січня, незвично, коли вони бачать як у нас тільки-но несуть ялинки, щоб встановити”, – підсумовує Ігор Лильо.

Джерело: BBC Україна

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини